Burse - Fonduri mutuale

Petrom pregăteşte oferta pentru acţionarii care vor să se retragă din companie

25.08.2010, 23:51 34

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au votat împotriva operaţiuniide desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţidin patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing pot cere pânăla 3 septembrie retragerea din acţionariatul grupuluipetrolier.
În cazul în care mai mulţi acţionari îşi vor exercita acest drept,compania poate strânge un pachet semnificativ de acţiuni fără săfacă ofertă publică de cumpărare, ceea ce ar permite austriecilorde la OMV să-şi consolideze controlul asupra companiei.
Acţionarii Petrom au aprobat la 3 august desprinderea reţelei dedistribuţie din patrimoniul companiei şi transferul acesteia cătreo societate controlată în proporţie de 100% de Petrom. Conformlegislaţiei, investitorii care s-au opus acestei decizii sau ceicare s-au abţinut de la vot sau au lipsit de la AGA pot cereretragerea din acţionariatul companiei.
De la AGA au lipsit ac­ţio­nari care deţin circa 5,51% din companieşi au votat împo­triva deciziei ac­ţio­nari care deţin 25,6milioane de acţiuni, adică 0,04% din ca­pi­talul Petrom. FondulProprietatea, care deţine 20,1%, s-a abţinut.
Preţul pe care Petrom îl va plăti acţionarilor care vor depunecereri de retragere nu este cunoscut şi va fi stabilit de un expertautorizat independent, urmând să fie făcut public după data de 3septembrie când expiră termenul de depunere a cererilor.
Unii acţionari ar putea încerca să folosească acest prilej pentru aspecula posibilitatea de a obţine un preţ mai mare decât cel actualde pe Bursă, de 0,33 lei/acţiune. Investitorii nu pot cere însădoar o răscumpărare parţială, fiind obligaţi să opteze întrerăscumpărarea întregului pachet de acţiuni sau păstrarea acestuiaîn portofoliu.
Preţul de retragere va fi stabilit ca valoarea medie ce re­zul­tădin aplicarea a cel puţin două metode de evaluare re­cunoscute delegislaţie. O me­todă ar fi determinarea preţului me­diu ponderatal acţiunilor din ultimele 12 luni, care este de circa 0,29 lei,sub preţul pieţei.
O altă metodă ar fi deter­mi­na­rea valorii contabile a acţiunilor(ca­pitaluri proprii pe acţiune), care la finele anului trecut eraude circa 0,248 lei/ac­ţiune. Eva­luările realizate prinactuali­zarea fluxurilor viitoare de ca­pi­tal sau prin me­todacom­pa­raţiei cu indicatorii altor com­panii petroliere listate arputea genera preţuri peste cel actual din piaţă, rapoartelerealizate de mari case de brokeraj, precum KBC Securities şiRaiffei­sen Centrobank, indicând preţuri cuprinse între 0,35 şi 0,4lei/acţiune.
Compania va face public preţul de retragere printr-un raport careva fi transmis BVB şi CNVM.
Dacă acţionarii nu sunt de acord cu preţul oferit de companie, auopţiunea ca în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicăriiraportului să revoce cererea de retragere prin depunerea uneideclaraţii.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gazeOMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul român are, prinMinisterul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietateaare o participaţie de 20,1% din capital.
Titlurile OMV Petrom au închis ieri la preţul de 0,33 lei/acţiune,capitalizarea companiei fiind de 4,41 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO