Burse - Fonduri mutuale

Petrom, printre cele mai profitabile deţineri ale americanilor de la Artio Global

Petrom, printre cele mai profitabile deţineri ale americanilor de la Artio Global

Autor: Andrei Chirileasa

17.01.2011, 23:56 32

Fondurile de investiţii administrate de grupul american ArtioGlobal (fosta divizie de administrare a investiţiilor a bănciielveţiene Julius Baer) au vândut în ultimii ani mai multe dintreparticipaţiile deţinute pe Bursa de la Bucureşti, însă au rămasferme pe poziţie până în prezent în cazul Petrom (SNP), companie lacare deţineau la finele lunii octombrie circa 1,43% dinacţiuni.

Petrom şi BRD au fost practic primele investiţii ale Julius Baerpe Bursa de la Bucureşti, unde grupul este prezent încă din2001.

Americanii au înregistrat câştiguri semnificative pe cele douăacţiuni, intrând la cumpărare la scurt timp după listare, cândpreţurile acestora erau chiar sub valoarea nominală a acţiunilor(valoarea la care acţiunile sunt înregistrate în capitalul social).Astfel, la Petrom au cumpărat la 0,1 lei, iar acum preţul seapropie de 0,37 de lei.

În octombrie 2004, Julius Baer ajunsese să deţină 1% dinacţiunile Petrom şi 1,4% din acţiunile BRD, în valoare de circa 38mil. euro. Astfel, americanii au fost printre puţinele fonduristrăine care au prins perioada de maxime a Bursei de la Bucureştidin anii 2005-2007, ajungând în iulie 2007, când BVB şi-a atinsmaximele istorice, să controleze prin două fonduri un portofoliu depeste 500 de milioane de dolari. Activele totale ale celor douăfonduri se ridicau în acel moment la 32 de miliarde de dolari.

A urmat însă căderea pieţei, iar americanii şi-au văzutcâştigurile evaporându-se. Scăderea prelungită a pieţelor i-adeterminat să vândă din participaţii, uneori chiar în pierdere, cuma fost în cazul companiei hoteliere Intercontinental, unde a intratîn iunie 2007 şi a ieşit în noiembrie 2008, cu o pierdere de 3,5mil. euro.

Astfel, dintre cele 25 de participaţii pe care fondurile ArtioGlobal International Equity şi Artio Global International Equity IIle aveau pe Bursă în iulie 2007, la finele lunii octombrie mairămăseseră doar 18, şi acelea subţiate.

De exemplu, în cazul BRD, acestea au vândut circa 0,6% dinacţiuni, ajungând de la 1,46% în luna iulie 2007 la 0,84% înoctombrie 2010.

Petrom este singura companie locală la care americanii nu auvândut până acum acţiuni, ci dimpotrivă, au continuat să acumulezepână la începutul lui 2009.

Auexistat în ultimii ani şi tranzacţii cross, prin care primul fondi-a vândut celuilalt pachete de acţiuni, însă per ansamblu,deţinerea a crescut sau s-a menţinut constantă.

Vânzările de acţiuni Petrom ale Julius Baer din ultima perioadăar putea marca o schimbare a strategiei fondurilor americane, încondiţiile în care listarea Fondului Proprietatea va schimbaradical configuraţia Bursei de la Bucureşti.

Deşi nu au mai fost activi la cumpărare în ultimii doi ani,preferând doar să-şi conserve participaţiile sau să mai vândă dinele, americanii ar putea fi interesaţi de achiziţia unui pachet deacţiuni la Fondul Proprietatea, care se anunţă cea mai fierbinteafacere din prima parte a acestui an.

În prezent, cele două fonduri administrate de Artio GlobalInvestors au plasamente de circa 130 mil. dolari pe Bursa de laBucureşti dintr-un total al activelor de 18 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO