Burse - Fonduri mutuale

Petrom: Vanzarile raman sub presiune

09.05.2010, 23:10 29

Petrom, singurul producator local de petrol si gaze, controlatde grupul petrolier austriac OMV, spune ca vanzarile de produsepetroliere vor ramane in continuare sub presiune dupa ce compania aconsemnat in primul trimestru al anului o scadere a cantitatilorvandute de 22%.
"Nivelul vanzarilor si al marjelor in activitatea de marketing sepreconizeaza ca vor ramane sub presiune pana cand semnele derevigorare economica vor deveni mai vizibile. Economia Romaniei seestimeaza ca va stagna in 2010. Totusi, rata somajului va ramaneprobabil ridicata pe parcursul anului, sporind costurile cuprotectia sociala suportate de stat. Reducerea asteptata anumarului de angajati din sectorul public va amplifica presiuneaasupra ratei somajului", mai spun reprezentantii Petrom.
Scaderea volumelor vandute de produse petroliere de 22% nu a avutun efect major asupra afacerilor companiei, pe segmentul derafinare si marketing fiind inregistrata chiar o crestere de 4% aincasarilor datorita majorarii preturilor. Principalul factor carea dus la scaderea volumelor vandute a fost "scaderea abrupta avanzarilor comerciale interne", in principal a celor de pacuraimpulsionate anul trecut de criza gazelor izbucnita in urmaconflictului ruso-ucrainean.
In ceea ce priveste vanzarile cu amanuntul, acestea au crescut cu9% fata de primul trimestru al anului trecut, in contextul in carepe piata, acestea au fost cu 12% mai mici, potrivit estimarilorcompaniei. Pe partea de rafinare si marketing compania ainregistrat un rezultat pozitiv, primul dupa ani intregi depierderi, datorita reducerilor de costuri operate, printre care s-anumarat si vanzarea activitatii de petrochimie.
Pe partea de explorare si productie, principalul centru de profital companiei, scaderea productiei de hidrocarburi a fost de 4%,compensata printr-o crestere de 72% a pretului la petrol, astfel cavanzarile pe acest segment au fost cu 22% mai mari, iar profituloperational s-a dublat fata de cel inregistrat in primele trei luniale anului trecut.
In ceea ce priveste segmentul de gaze si energie, Petrom spune ca avandut cu 5% mai multe gaze comparativ cu primele trei luni aleanului trecut, in contextul in care consumul la nivel national acrescut cu 7% in perioada analizata. Compania mai spune calucrarile la unitatea de productie a energiei sunt in grafic,unitatea de 860 MW in care Petrom investeste 500 de milioane deeuro urmand sa fie finalizata anul viitor.
Petrom a mers mai departe cu disponibilizarile si in primele treiluni ale anului, astfel ca in companie se gasesc cu 1.358 maiputini angajati fata de sfarsitul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO