Burse - Fonduri mutuale

Petrom vrea energie hidro si eoliana prin infiintarea diviziei de energie

04.10.2007, 19:47 72

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, are de la inceputul lunii octombrie o noua divizie prin intermediul careia vor fi administrate toate viitoarele proiecte din domeniul energetic.
Divizia de energie va fi condusa de catre Lacramioara Diaconu, care anterior acestei numiri a detinut functia de director fuziuni si achizitii, relatii cu piata de capital.
Cel mai mare proiect anuntat pana acum de catre Petrom care va fi inclus in aceasta divizie este intentia de a construi o centrala electrica pe baza de gaz in urma unei investitii de 500 mil. euro pe platforma rafinariei Petrobrazi.
Finalizarea investitiei este programata pentru sfarsitul anului 2010, moment in care Petrom va deveni furnizor de energie electrica prin conectarea instalatiei la sistemul energetic national. In afara de acest proiect, reprezentantii companiei spun ca Petrom este interesat si de proiecte de energie din surse hidro sau eoliana.
"Conform strategiei noastre pentru 2010, pe care am reconfirmat-o in 2006, compania a abordat si segmentul energiei electrice. Avem in vedere atat valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, prin construirea unei centrale electrice pe gaze, cat si initierea de proiecte care acopera alte tipuri de energie precum hidro, eoliana", a declarat Werner Schinhan, director general executiv adjunct al Petrom.
Divizia de energie este subordonata lui Schinhan. Aceasta decizie aduce structura Petrom mai aproape de cea a actionarului majoritar OMV care deja are o divizie de energie alaturi de cele traditionale unei companii petroliere: rafinare si marketing, explorare si productie.
"Construirea centralei electrice pe baza de gaze de la Petrobrazi, o investitie de circa 500 mil. euro, este cel mai important proiect al diviziei. Am avut oportunitatea de a fi implicata in derularea lui chiar de la inceput; in prezent desfasuram selectia de oferte pentru desemnarea contractorului care va construi centrala pe baza unui contract la cheie cu valoare fixa", a declarat Lacramioara Diaconu, noul director al Diviziei de energie.
Centrala va avea 800 de MW, mai mult decat un reactor al Centralei Nucleare de la Cernavoda, acoperind astfel aproximativ 8% din consumul national de energie. Aproximativ doua treimi din productia centralei vor fi directionate spre piata libera a energiei, restul urmand sa acopere necesarul de consum al Petrom.
Decizia de a investi intr-o centrala pe gaze este logica in contextul in care compania este, alaturi de Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale. Cele doua companii acopera aproximativ 60% din consumul national de gaze estimat la o valoare de 18 mld. de metri cubi anual, restul provenind din importuri din Rusia.
Alaturi de Petrom, o serie de mari companii si-au anuntat intentia de a investi in unitati de productie a energiei electrice, cele mai cunoscute cazuri fiind cel al producatorului de aluminiu Alro Slatina si al traderului de energie Energy Holding.
Petrom a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net cu 38% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, de circa 280 mil. euro, in timp ce vanzarile totale s-au situat la 1,7 mld. euro, in scadere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile Petrom au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,525 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 8,82 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO