Burse - Fonduri mutuale

Piaţa de capital: analiştii exclud posibilitatea unui crah bursier şi spun că este o perioadă bună de achiziţii

 Piaţa de capital: analiştii exclud posibilitatea unui crah bursier şi spun că este o perioadă bună de achiziţii

Autor: Adrian Cojocar

08.08.2011, 00:04 1867

Analistii sunt de părere că bursa de laBucureşti va continua să fie foarte volatilă o perioadă dupăanunţul privind retrogradarea ratingului de ţară al SUA de cătreagenţia S&P şi să conducă la noi scăderi, dar nu văd corecţiide amploare.

"În continuare nu cred că va fi cevacatastrofal pe burse de genul scăderilor din 2008, când a căzutLehman Brothers. S-a trecut de bioritmul negativ, iar preţurileacţiunilor includ deja o parte din ştirea privind scăderearatingului SUA care a fost speculată anterior. Nu vor fi crahuri pepieţe. Probabil că va mai fi o tendinţă descendentă pe burse,eventual să mai scadă cu maxim 10%, dar aş trata această perioadăca o oportunitate de cumpărare la preţuri mai mici", spune MihaiCăruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital alBCR.

Potrivit lui, scăderile puternice de pebursele externe reprezintă un mesaj dat de investitori că aşteaptăsoluţii mai ferme din partea guvernelor la problemasupraîndatorării statelor.

"Principiul de funcţionare al statelor va ficel de reducere a deficitelor care din această cauză nu vor puteasă sprijine economiile ca în trecut şi cred că vor rămâne subpotenţialul lor de creştere cât timp guvernele ajusteazăcheltuielile bugetare. Pe de altă parte, după aşezarea pieţelor,economiile emergente ar putea fi avantajate de această conjuncturăpentru că au un potenţial de creştere mai mare şi un grad deîndatorare mai mic. În timp ce statele mature vor bate pasul peloc, acestea vor încerca să le ajungă din urmă", consideră Căruntu.El mai spune că potenţialul mai mic de creştere al economiilor vapune presiune pe evaluarea activelor în următorii ani şi că un altlucru îngrijorător este tendinţa de îmbătrânire a populaţieinumeroase, care ar putea frâna consumul şi creşte cheltuielile cusănătatea şi pensiile.

Florin Ilie, şeful departamentului pieţe decapital din cadrul ING, consideră că pe termen mediu ştirea privindretrogradarea ratingului SUA ar putea avea chiar un efect pozitiv."Cred că investitorii mai experimentaţi nu reacţionează panicat laastfel de ştiri însă este loterie să spui ce se va întâmpla pebursă pe termen scurt de două-trei zile. Toată lumea va vedea ce seîntâmplă pe moment şi va urma trendul. Fundamental nu s-a schimbatnimic în urma modificării ratingului SUA şi cred că pe termen mediuacest lucru ar putea avea un impact pozitiv pentru că va trezidecidenţii politici la realitate şi va conduce la formularea unorpolitici fiscale responsabile. Investitorii vor să vadă acum căguvernele nu risipesc banii publici şi că sunt capabile să-şiplătească datoriile", este de părere Florin Ilie.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokerajTradeville, întăreşte ideea conform căreia unele state îndatoratevor avea creşteri anemice în următorii 3-5 ani de zile. "Scenariulpesimist, în care economiile vor intra în recesiune, nu este dedorit şi cred că politicienii europeni şi americani vor face totposibilul pentru a evita această situaţie, mai ales pentru că înSUA vor fi alegeri prezidenţiale la anul", a precizatDărăbuţ.


Cum au trăit micii investitori marea criză adatoriilor

Criza datoriilor suverane i-a prins pe MihaiP. şi Adrian Rotaru, doi investitori pe bursa de la Bucureşti, cuplasamente de peste câteva sute mii de euro în acţiuni româneşti,însă cei doi nu s-au speriat de roller coasterul scăderilor de pepieţele americane şi europene şi şi-au păstrat calmul alegând chiarsă cumpere în momente în care panica de un nou caz Lehman Brothersi-a împins pe mulţi să îşi lichideze deţinerile.

"Când toată lumea vinde, este bine să cumperiacţiuni. Când cotaţiile acţiunilor sunt jos, lumea nu ar trebui săse sperie, ci să cumpere, însă puţini sunt cei care văd în corecţiio oportunitate de câştig", a spus Mihai P., investitor pe piaţalocală de capital. "Eu sunt în concediu şi mă mai conectez din cândîn când la internet pentru a vedea ce fac pieţele de acţiuni, însăevit să iau decizii de moment. În astfel de momente, în care vinveşti proaste de peste Ocean, dar şi din Europa, iar marea masă ainvestitorilor este speriată şi vinde, se iau cele mai proastedecizii. Am decis să nu îmi vând din deţineri şi să aştept oîmbunătăţire a situaţiei", a spus Adrian Rotaru, de profesieinvestitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO