Burse - Fonduri mutuale

LIVE TEXT: Pieţele financiare sunt în degringoladă. Bursele europene au cea mai neagră zi de la Brexit încoace, după ”măcelul” din Statele Unite şi Asia. Peste 4.000 de miliarde de euro s-au evaporat

LIVE TEXT: Pieţele financiare sunt în degringoladă....
06.02.2018, 00:11 15234

UPDATE ora 13:20. Indicele BET a a ajuns la minus 2,50%, în timp ce indicele BET-Fi a scăzut cu 3,13%, iar BET-NG a scăzut cu 2,66%. 

Pieţele globale, aflate în a patra zi de scădere, au înregistrat pierderi cumulate de 4.000 de miliarde de dolari, totul la doar opt zile după ce trăiau creşteri euforice şi atingeau valori record, informează Reuters.

Bursele europene au deschis cu scăderi de circa 3 procente, lăsând investitorilor opţiuni reduse: cumpărarea de aur, de yeni japonezi sau obligaţiuni guvernamentale.

Şi preţurile mărfurilor au înregistrat scăderi, în special petrolul şi metalele, după un început de an foarte bun.

„Jocul s-a terminat. Volatilitatea rdicată le reaminteşte, în mod dureros, investitorilor că nu există numai pariuri câştigătoare”, a declarat un analist de la Rabobank.

Căderile de pe burse sunt văzute drept un recul, o corecţie după creşterile rapide de anul trecut, bulgărele rostogolindu-se din SUA spre pieţele din Asia şi Europa.

Indicele Dow Jones a scăzut luni cu 4,6%, iar S&P 500 cu 4,1%, cele mai mari căderi din august 2011. Indicele european STOXX 600 este la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.


 

Bursele europene au deschis cu cea mai mare scădere din ultimele 20 de luni, indicele Stoxx 600 având un declin de 2,6%. 

Toate grupurile industriale sunt pe roşu. După o performanţă foarte bună la debutul lui 2018, cei mai mulţi indici de referinţă europeni şi-au şters toate câştigurile de anul acesta, într-o cursă de scăderi care pare să se extindă în a şaptea zi. 


Bursa de la Bucureşti a deschis marţi pe roşu, continuând scăderile de ieri, în linie cu pieţele internaţionale, indicele principal, BET, marcand un minus de 3,23% la ora 10.00.

La randul lui, BET-FI înregistra un declin de 3,50%, iar BET-NG de 3,65%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Transgaz,  cu un minus de  2,04%, urmată de Transelectrica, cu minus 1,52% şi BRD cu 1,51%.


 

Acţiunile companiilor americane au scăzut puternic luni, în continuarea unei şedinţe proaste de la sfârşitul săptămânii trecute, în condiţiile în care investitorii se grăbesc să iasă de pe acţiuni, aşteptându-se la creşteri de dobânzi determinate de majorarea inflaţiei.

Indicele S&P 500 a avut cea mai proastă zi din ultimii şase ani. Indicele bursier Dow Jones a scăzut cu 1.175 de puncte, până la 24.345 de puncte, trecând printr-o scădere de mai mult de 1.500 de puncte în cursul şedinţei de tranzacţionare.

“Această scădere, în contextul creşterilor din ultima perioadă, nu este atât de  îngrijorătoare. Dar este foarte importantă în termeni psihologici”, a spus Quincy Krosby, şeful departamentului de strategii de piaţă de la Prudencial Financial, citat de CNBC.com.

Dow Jones scăzuse vineri cu 665 de puncte, 2,5%.

Evoluţia este determinată de creşterea rapidă a dobânzilor de săptămâna trecută.

Randamentul bondurilor de trezorerie cu scadenţa la 10 ani este la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, de 2,88%.

Acţiunile Boeing au scăzut cu 6%, iar Apple cu 2,5%.

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea pentru evoluţia negativă a pieţei bursiere americane. “Urmărim cu atenţie căderea pieţei, dar suntem încrezători în fundamentele economice”, a transmis un oficial al Casei Albe, citat de CNBC.

Scăderea indicelui Dow Jones este cea mai mare ca număr de puncte - 1.175, din istorie. În procente, s-a ridicat la 4,6%. Toată lumea pune scăderea pe seama temerilor faţă de inflaţie, care ar putea reveni, determinată de condiţiile economice mult mai bune.  


Indicele Nikkei a închis cu o scădere de 4,7%, Hang Seng din Hong Kong cu 4,5% iar indicele sud coreean Kospi cu 2,6%. Indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 3,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO