Burse - Fonduri mutuale

Pieţele globale de obligaţiuni s-au topit în noiembrie. Peste 1.700 de miliarde de dolari s-au evaporat

Pieţele globale de obligaţiuni s-au topit în...

Autor: Ştefan Stan

01.12.2016, 12:06 511

Indicele Bloomberg Barclays Aggregate Total Return a pierdut 4% în luna noiembrie, cea mai mare scădere de la debutul indicelui din 1990. Econimia americană a reuşit să ia având de la alegerea lui Trump, cu promisiuni de tăieri de taxe şi investiţii de 1.000 de miliarde de dolari în infrastructură, ceea ce a făcut investitorii să renunţe la achiziţia de datorie, care a ajuns la randamente la minim record, scrie Bloomberg.

Rezerva Federală cel mai probabil va începe să majoreze dobânzile, poate chiar mai mult de o dată pe an, aşteptările de inflaţie încep să crească şi sunt indicii că băncile centrale ar putea cumpăra mai puţine obigaţiuni suverane. Investitorii au retras 10,7 miliarde de dolari din fonduirle de obligaţiuni americane la numai 2 săptămâni de la victoria lui Trump, cel mai mare exod din 2013, în timp ce indicii bursieri americani au urcat la un maxim record.

”Mulţi oameni au înceut să cread că este sfârşitul pieţei bullish”, a spus Roger Bridges, strategy şef la Nikko Asset Management din Australia, care supraveghează un fond de investiţii de 14 miliarde de dolari. Randamentele obligaţiunilor pe 10 ani s-ar putea ridica la 2,7% în ianuarie, a adăugat el.

Vânzarea masivă a datoriei de către investitori a şters 1,7 trilioane de dolari din indicii globali in noiembrie, un record, într-o lună când capitalizarea de piaţă a pieţei globale de capital a urcat la 635 de miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO