Burse - Fonduri mutuale

Pieţele sunt atente la primul test electoral al Europei din 2017: Olanda, care a dat prima bursă din lume

Bursa de la Amsterdam a fuzionat în anul 2000 cu cea de la Bruxelles şi cea de la Paris pentru a forma Euronext. Bursa olandeză a fost fondată în anul 1602, fiind considerată primul ring de tranzacţionare bursier din lume.

Bursa de la Amsterdam a fuzionat în anul 2000 cu cea de la Bruxelles şi cea de la Paris pentru a forma Euronext. Bursa olandeză a fost fondată în anul 1602, fiind considerată primul ring de tranzacţionare bursier din lume.

Autor: Dan Grigore Ivan

15.03.2017, 00:04 458

Alegerile parlamentare din Olanda, ai căror mari concurenţi sunt Mark Rutte (50 de ani), premierul în exerciţiu al regatului, şi euroscepticul Geert Wilders, (53 de ani), deschid seria unor examene electorale vitale pentru politica mainstream a Europei faţă în faţă cu un val plin de critici cu privire la arhitectura curentă a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, forţele pro-europene în Olanda par să prevaleze, lui Wilders îi este din ce în ce mai greu să formeze un cabinet chiar dacă partidul său va ieşi pe primul loc la urne, scrie presa internaţională.

Produsul Intern Brut al Olandei este de aproape 700 miliarde euro, reprezentând 4,6% din totalul Uniunii Europene. Piaţa de capital de la Amsterdam, prima bursă din lume, înfiinţată în 1602, are o capitalizare cumulată de aproximativ 700 miliarde euro, iar indicele AEX a crescut în ultimul an cu 14,7%, în vreme ce indicele STOXX Europe 600, care urmăreşte cele mai importante companii europene, a crescut în aceeaşi perioadă cu 9,46%.

Dintre cei 25 de constituenţi ai indicelui AEX, referinţa bursei din Amsterdam, 21 dintre aceştia afişează aprecieri ale valorii de piaţă în ultimul an, în vreme ce capitalizarea bursieră a gigantului Ar­celorMittal a urcat cu 116,5%, cea mai mare creş­tere din AEX, până la 25,36 miliarde euro. Bursele euro­pene au afişat scăderi modeste ieri, indicele german DAX a coborât cu 0,14%, în vreme ce referinţa bursei londoneze s-a depreciat cu 0,34%, investitorii aşteptând mişcările băncii centrale americane de miercuri şi rezultatele electorale din Olanda.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO