Burse - Fonduri mutuale

Play, cea mai mare listare telecom din ultimii cinci ani din Europa, vrea să strângă 1,3 mld. euro de pe bursa poloneză

Play, cea mai mare listare telecom din ultimii cinci ani...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.07.2017, 00:03 405
Play, al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa poloneză de telecomunicaţii, este aşteptat să debuteze pe bursa poloneza la sfârşitul lunii iulie şi speră să atragă 1,3 miliarde de euro de pe piaţa de capital în cea mai mare listare a unei companii din industria telecom din ultimii cinci ani, scrie Financial Times.

Oferta de listare presupune un preţ maxim per acţiune de 44 zloţi, (11 euro) ceea ce înseamnă o capitalizare bursieră de maximum 2,6 miliarde euro, de trei ori mai mare decât recent intrata companie telecom Digi pe piaţa de capital bucureşteană.

Angajaţii vor putea cumpăra acţiuni la un preţ special, respectiv 37,4 zolţi, un discount de 15%. Aproape jumătate din capitalul social al companiei telecom va reprezenta free-floatul Play.

La fel ca Digi, omologul său polonez se lupta pe piaţă cu nume europene im­portante precum Orange sau Deutsche Telekom. Ase­mănările dintre cele două companii continuă, pe lângă aproximativ acelaşi moment de listare, Play şi-a finanţat expansiunea prin emiterea de obligaţiuni pe care doreşte să le plătească cu o parte din banii de listare, în vreme ce unii analişti îl văd un candidat cu şanse în includerea în indicele de referinţă WIG 20. Digi a intrat deja în componenţa indicelui BET la circa o lună de la listarea din mai 2017.

Play a avut încasări de 1,4 miliarde euro în 2016 şi a realizat un profit operaţional de 470 milioane euro, în creştere cu 11% faţă de anul trecut.

Compania are o bază de aproximativ 14 milioane de clienţi, echivalentul unei cote de piaţă de 28%.

Bursa de la Varşovia reuneşte 377 de companii locale, cu o valoare de aproximativ 310 miliarde euro, reprezentând 65% din economia poloneză. Indicele WIG20, referinţa pieţei de capital de la Varşovia, s-a apreciat de la începutul acestui an cu 19,22%, cu patru puncte procentuale peste indicele BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO