Burse - Fonduri mutuale

Polonezii prelungesc cu trei săptămâni oferta de preluare de la Uzinele Govora

Polonezii prelungesc cu trei săptămâni oferta de...

Autor: Radu Bostan

02.10.2014, 00:03 217

Grupul polonez Ciech, acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora (simbol bursier UZIM), a prelungit cu trei săptămâni durata ofertei publice prin care încearcă să preia restul de 7% din capitalul producătorului de sodă calcinată, după ce în primele 20 de zile de ofertă a reuşit să cumpere mai puţin de 0,05% din numărul de acţiuni vizat.

În cadrul ofertei derulate între 11 septembrie şi 1 octombrie, acţionarul majoritar a reuşit să cumpere doar 1.500 de acţiuni din totalul de circa 9,8 milioane de acţiuni necesare până la o deţinere de 100%, a precizat pentru ZF Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest, firma de brokeraj care a intermediat operaţiunea. Ter­menul de subscriere în ofertă va fi astfel prelungit cu trei săptămâni, până la 22 octombrie.

Polonezii deţin peste 93% din acţiunile Uzinelor Sodice Govora, astfel că sunt obligaţi de lege să preia prin ofertă publică participaţiile minoritare şi să delisteze compania. Grupul Ciech a pus la bătaie 2,77 milioane de lei pentru a cumpăra ultimele pachete de acţiuni, care însumate reprezintă 6,81% din capitalul uzinei, acţionarii minoritari fiind atraşi cu un preţ de 0,28 lei pe titlu, de peste trei ori mai mare decât ultima cotaţie a titlurilor UZIM înainte de lansarea ofertei.

Acţionarii polonezi au însă nevoie să mai cumpere doar 2,6 milioane de acţiuni pentru a atinge pragul de 95% care le va permite să iniţieze o ofertă de preluare obligatorie pentru acţionarii minoritari.

Planul se loveşte însă de opoziţia CET Govora, cel mai mare dintre aceştia, care deţine 5,47% din acţiunile UZIM şi ai cărui reprezentanţi şi-au exprimat anterior hotărârea fermă să nu iasă din acţionariat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO