Burse - Fonduri mutuale

Polonia bate Europa de Vest la numărul de IPO-uri

Autor: Roxana Pricop

22.05.2011, 23:35 168

Bursa de Valori din Varşovia atrage mai multe oferte publiceiniţiale de acţiuni (IPO-uri) decât toate bursele vest-europene laun loc, în condiţiile în care companii din Slovenia, Lituania şiUcraina se listează pe piaţa poloneză, arată o analiză aBloomberg.

În cel de-al douăzecilea an de activitate, Bursa de la Varşova aînregistrat un număr record de 73 de IPO-uri, de aproape trei orimai mult faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivitdatelor procesate de Bloomberg. Nova Kreditna Banka Maribor, a douacea mai mare bancă din Slovenia, şi Avia Solutions Group, cu sediulcentral la Vilnius, conduc grupul celor opt companii străine cares-au listat în Polonia din decembrie anul trecut. Bursele din 28 deoraşe vest-europene, printre care Londra şi Frankfurt, auînregistrat un număr de 45 de noi oferte publice de la fineleanului trecut, faţă de 50 în acelaşi interval al 2010. În ceea cepriveşte mărimea ofertelor, Polo­nia este depăşită de Europa deVest. Ofertele poloneze au strâns 777 milioane de dolari în acestan, cu o valoare medie de 10,7 milioane de dolari, potrivit datelorBloom­berg.

În Europa de Vest, companiile au strâns 19 miliarde de dolari,cu o valoare medie a ofertelor de 423 milioane de dolari. "Listareala Bursa din Varşovia oferă acces la un grup mare de investitorilocali şi în acelaşi timp nu îi ţine captivi pe cumpărătoriistrăini", spune Jaroslaw Derylo, şeful diviziei de investiţii dincadrul companiei Wood & Co., care a fost implicat în ofertapublică de acţiuni derulată de Kruk, cel mai mare recuperator decreanţe din Polonia.

Pe Bursa din Varşovia, volumele de tranzacţionare au crescut cu41%, până la 16,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului,în condiţiile în care Bursa din Budapesta a înregistrat o scăderede 36% a volumelor. La Praga, tranzacţiile au urcat cu 13%, până la4,4 miliarde de euro. Mai mult, fondurile poloneze de pensii, cuactive de 129 miliarde de dolari, sunt de două ori mai mari decâtfondurile maghiare şi ceheşti luate împreună. "Evaluările sunt maimari aici decât pe alte pieţe, fapt ce atrage companiile dinregiune", spune Michal Kopiczynski, manager de fond la ING.

Companiile îşi vând acţiunile pe Bursa din Varşovia în specialpentru a-şi finanţa extinderea în regiunea Europei emergente. Deexemplu, banca Nova Kreditna, care este listată şi la Bursa dinLjubljana, a vândut acţiuni în valoare de 104 milioane de europentru a-şi finanţa achiziţiile din Balcani şi pentru a-şiconsolida bilanţurile înainte de testele de stres ale UniuniiEuropene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO