Burse - Fonduri mutuale

Popp, înlocuit din funcţia de preşedinte al Impact

Dan Ioan Popp

Autor: Andrei Chirileasa

27.04.2012, 00:05 3087

Dan Ioan Popp, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Impact Developer&Contractor (IMP), a fost revocat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al companiei, în cadrul adunării generale a acţio­narilor (AGA) de miercuri, 25 aprilie.

El a rămas membru în CA, iar în funcţia de preşedinte a fost numit Dimitris Sophocleous, fostul director financiar (CFO) al companiei farmaceutice A&D Pharma. Aceasta este una dintre cele mai mari schimbări în conducerea unei companii de pe bursă, în condiţiile în care Popp conduce Impact de la înfiinţare, în 1994, iar numele său este aproape sinonim cu Impact.

Dan Ioan Popp a fost unul dintre primii antreprenori locali care au făcut pasul pe bursă, listând Impact în 1996. El a folosit bursa pentru a atrage finanţare şi a reuşit să crească valoarea Impact până la peste 250 mil. euro în 2007. Începând din 2007, el a vândut pachete semnificative de acţiuni unor fonduri de investiţii străine, reducându-şi participaţia. El mai deţine în prezent circa 16,5% din acţiuni, fiind în continuare cel mai mare acţionar.

Fondurile de investiţii, printre care se numără suedezii de la East Capital cu 10% din acţiuni, americanii de la Artio cu 8,5%, dar şi Franklin Tem­pleton cu un pachet de 6% au plătit milioane de euro în 2007 şi 2008 pentru a cumpăra acţiuni la Impact, care este una dintre puţinele companii imobiliare locale listate. Managerii acestor fonduri sperau astfel să beneficieze de boom-ul de pe piaţa imobiliară locală.

Criza le-a stricat însă planurile. În ultimii trei ani, afacerile Impact au scăzut dramatic şi compania a acumulat pierderi tot mai mari. În 2010, Impact a fost chiar la un pas de insolvenţă în urma unui litigiu cu firma Romconstruct din Ploieşti, care a construit unul dintre complexurile rezi­denţiale ale Impact. Anul trecut, pierderile Impact s-au ridicat la 22 mil. lei (5,2 mil. euro), în timp ce afacerile au scăzut la 13,5 mil. lei (3,2 mil. euro), de la peste 150 mil. lei în 2008. Compania a în­cheiat anul tre­cut 69 de con­trac­te de vân­zare şi 81 de contracte de închiriere, majoritatea vizând apartamente în an­samblul Green­field din nordul Bucure­ştiului.

Fondurile de investiţii nu sunt prea fericite după ce şi-au văzut banii evapo­rându-se pe bursă. Capitalizarea Impact a scăzut la 8 mil. euro. Asta deşi activele companiei sunt evaluate în bilanţ la peste 400 mil. lei (91 mil. euro), iar datoriile sunt de 105 mil. lei (24 mil. euro), potrivit situaţiilor financiare pe 2011.

Astfel, americanii de la Artio şi alte fonduri care au cumpărat acţiuni Impact chiar pe maximele din 2007 au înregistrat pier­deri de câteva milioane de euro, dar speră în revenirea companiei printr-o valo­ri­ficare mai eficientă a activelor.

"Ca urmare a manifestării interesului acţionarilor semnificativi în ceea ce priveşte bunul mers al companiei şi al susţinerii directe a investiţiilor în societate, consiliul de administraţie al Impact a propus pe ordinea de zi a Adunării Gene­rale Ordinare care a avut loc în data de 25 aprilie 2012 două puncte speciale care au venit în întâmpinarea dorinţelor acţio­narilor semnificativi", au precizat repre­zentanţii companiei.

Ei au mai spus că "acţionarii au apro­bat aceste schimbări pentru a aduce un nou suflu, de inspiraţie internaţională, care trebuie să contribuie la redefinirea şi dezvoltarea afacerii Impact".

Popp nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii suplimentare.

Noul preşedinte al Impact Dimitris Sophocleous a fost în trecut CFO al grupului farmaceutic A&D Phar­ma şi CFO al Rom­te­le­com, iar din 2010 are propria afacere de consultanţă financiară. Numărul de membri ai consiliului de administraţie a fost majorat de la trei la cinci, iar din noul consiliu mai fac parte Radu Bugică, managerul pe România al fondului de investiţii american SigmaBleyzer, Ştefan Gheorghiu Milicin, fost director comercial pe România, Georgia şi Bulgaria al dezvol­ta­to­rului imobiliar Willbrook International, dar şi Valeriu Ionescu, unul dintre cola­bo­ratorii vechi ai lui Popp, care se numără printre cei mai vechi acţionari ai Impact.

Noul preşedinte al Impact va încasa un salariu lunar brut de 10.000 de lei (2.280 de euro), iar ceilalţi membri ai CA vor primi câte 5.000 de lei net (1.140 de euro) pe lună. Până acum, Popp avea un salariu lunar brut de 33.500 de lei (7.650 de euro).

Pentru acest an, compania îşi propune să atragă finanţări bancare, dar ia în calcul şi o majorare de capital sau o emisiune de obligaţiuni convertibile în valoare de până la 45 de milioane de lei, pentru a finanţa proiectele aflate în derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO