Burse - Fonduri mutuale

Posibilitatea privatizării Oltchim a urcat preţul acţiunilor cu 70% în ultima lună şi jumătate

Posibilitatea privatizării Oltchim a urcat preţul acţiunilor cu 70% în ultima lună şi jumătate

Autor: Adrian Cojocar

31.03.2011, 23:50 172

Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantăunitate petrochimică din România, au fost luate cu asalt deinvestitorii de la Bursă, care au urcat preţul din piaţă al acestortitluri cu circa 70% numai în ultima lună şi jumătate.

Dacă la jumătatea lunii februarie o acţiune Oltchim setranzacţiona pe piaţă cu 0,2 lei, ieri cotaţia a ajuns la 0,338 leişi s-au făcut în piaţă transferuri în valoare de 43.000 deeuro.

Compania este evaluată în prezent pe Bursă la 28,2 mil. euro şianul trecut a avut vânzări de peste 1,3 mld. lei (310 mil. euro).Aerostar Bacău (ARS), care are o capitalizare asemănătoare, a avutîn 2010 vânzări de 158 mil. lei (37 mil. euro).

"Cred că piaţa se aşteaptă să aibă loc o schimbare semnificativăla Oltchim în următoarele trimestre, ori privatizarea, orimajorarea capitalului, pentru că nu poate funcţiona la infinit încondiţiile actuale cu pierderi masive din exploatare şi dinactivitatea financiară. Noul acord încheiat de România cu FMI puneaccent pe rezolvarea problemelor de la companiile de stat cupierderi printre care se află şi Oltchim", spune Andrei Rădulescu,analist la firma de brokeraj Target Capital.

Creşterile au fost alimentate pe Bursă de speculaţiile privindînceperea procesului de privatizare a companiei de către stat, careeste strâns cu uşa de către FMI să stopeze pierderile masiveînregistrate de unele companii, printre care se află şiOltchim.

Oltchim a înregistrat în fiecare din ultimii trei ani pierderide peste 200 mil. lei (50 mil. euro) după ce austriecii de laPetrom au decis la finele anului 2008 să închidă Arpechim, carereprezenta singura sursă de materie primă a combinatului dinVâlcea, fapt pentru care ulterior compania şi-a redus cu peste 65%producţia.

FMI a dat un ultimatum Guvernului să privatizeze sau să închidăcompaniile cu pierderi şi a inclus aceste cerinţe în ultimul acordde finanţare încheiat cu România.

Ca răspuns la cererile FMI, pe data de 22 februarie MinisterulEconomiei a emis un comunicat cu privire la începerea procedurilorde privatizare a combinatului din Vâlcea şi a anunţat şi o agendă aprivatizării.

Astfel, Guvernul s-a angajat ca până în luna august să desemnezeun consultant de talie internaţională pentru a pregăti privatizareaOltchim, urmând ca licitaţia pentru vânzarea companiei să aibă locundeva la mijlocul anului 2012.

Singurii investitori interesaţi de privatizarea Oltchim înultimii ani au fost nemţii de la PCC, care deţin 12,1% dinacţiunile Oltchim, dar care sunt în război de mai mult timp cuconducerea companiei şi care şi-au atras antipatii şi din parteareprezentanţilor statului.

În ultima perioadă s-a adus în discuţie tot mai des problemapierderilor de la combinatul din Vâlcea, chiar premierul Emil Bocdeclarând săptămâna trecută ca reacţie la decizia Petrom de aînchide definitiv rafinăria Arpechim că Guvernul nu va abandonaideea preluării Arpechim şi că va discuta punctual aceastăproblemă. Totodată între parlamentarii aparţinând judeţelor Argeşşi Vâlcea au fost semnate protocoale de colaborare pentru salvareaOltchim şi a rafinăriei Arpechim, potrivit informaţiilor apărute înpresă.

Dacă la jumătatea lunii februarie acţiunile Oltchim setranzacţionau în jurul preţului de 0,2 lei/acţiune, dupădeclaraţiile Ministerului Economiei privind privatizarea Oltchimacestea au urcat semnificativ pe Bursă, ajungând ieri să setranzacţioneze la un preţ de circa 0,338 lei/acţiune după un avansde 6% pe parcursul şedinţei de ieri.

Transferurile din piaţă nu au fost foarte ridicate, cumulând maipuţin de 2% din capitalul companiei în ultima lună de zile.

"Cred că sunt mai mult speculatori decât investitori în piaţăcare aşteaptă să se întâmple ceva semnificativ cu compania şi nu secumpără pe fundamente. Eu am încetat să mai analizez compania în2008 din cauza pierderilor. Nu poţi să dai "buy" pe o companie careare pierderi constante în ultimii trei ani de zile. Cred că Oltchimare probleme structurale dacă este dependentă de Arpechim", spuneAndrei Rădulescu, analist la Target Capital.

El consideră că statul va lua în calcul faptul că Oltchimreprezintă un agent economic foarte important pentru oraşulRâmnicu-Vâlcea şi împrejurimi, compania susţinând practic întreagaregiune, iar închiderea companiei ar afecta mult mai multe companiicare se aprovizionează de la Oltchim. "Singurul lucru bun pe care-lvăd la Oltchim sunt vânzările. Compania continuă să vândă şi areunul dintre cei mai mici indicatori P/S (preţ raportat la vânzări -n.red.) de pe Bursă, de 0,06. Compania va avea nevoie de o majorarepentru că funcţionează cu capitaluri proprii negative din 2007", aprecizat Rădulescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO