Burse - Fonduri mutuale

Povestea din spatele companiei clujene Life is Hard, care a avut curajul sa se duca pe bursă

Autor: Ioana Mihai-Andrei

04.06.2016, 00:24 6643

În peisajul antreprenorial românesc din sfera tehnologiei, Life is Hard a câştigat vizibilitate. La finalul anului trecut s-a listat la bursă, fiind prima companie de software listată la bursă, şi a avut un start bun (cel mai bun debut pe AeRO, cu un raliu de 52% al acţiunilor în primele două zile de tranzacţionare). În plus, compania a fost inclusă doi ani la rând în Deloitte Fast Technology 50 CET şi Deloitte Fast Technology 500 EMEA; anul trecut a primit şi premiul Best ERP / CRM Solution of the Year, pentru produsul 24Routier.ro în cadrul IT Europe Awards, eveniment organizat la Londra, potrivit Business Magazin

Furnizorul de soluţii software a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2014 (3,9 milioane de lei), şi a consemnat 879.000 de lei profit; Life is Hard deţine participaţii de 100% în Mobile Technologies SRL şi 51% din Barandi Solutions, iar cifra de afaceri cumulată depăşeşte 6,7 miloane de lei pe 2015.
Firma a fost înfiinţată de Erik Barna, care ulterior s-a asociat cu antreprenorul Cătălin Chiş, care a dezvoltat grupul de firme Active Power Solutions, cu activităţi în domeniul tehnologiei; grupul are acum peste 300 de angajaţi, un birou la Londra şi o cifră de afaceri de 4,5 milioane de euro.

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune, din cadrul Universităţii din Petroşani, Erik Barna spune că este un autodidact, „îmi place să învăţ lucruri noi şi fac asta în fiecare zi“. În ultimul an de facultate s-a angajat la prima firmă care furniza internet în Hunedoara, ca programator de aplicaţii web („o meserie destul de exotică la acea vreme“). Din 2000 s-a mutat în Cluj-Napoca pe o poziţie similară, refuzând în prealabil o ofertă de la o companie din Caraibe, producătoare de software pentru case de pariuri; în 2003 a preluat o poziţie similară la o firmă italiană, unde a evoluat până la poziţia de director tehnic al sucursalei din Cluj, funcţie pe care a deţinut-o până în septembrie 2008, când a decis că este momentul să facă pasul spre sfera antreprenoriatului.

Citiţi AICI toată povestea companiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO