Burse - Fonduri mutuale

Practic Bucureşti vrea să ia 28 de milioane de lei din rezerve pentru a multiplica dividendele

Practic Bucureşti vrea să ia 28 de milioane de lei din...

Autor: Radu Bostan

10.08.2015, 00:03 483
Dezvoltatorul imobiliar Practic Bu­cureşti (simbol bursier PRBU), controlat de Radu Dimofte, va propune acţionarilor alo­carea către dividende a rezervelor din profitul nere­partizat în anii trecuţi, urmând astfel să distri­buie dividende care ar aduce un randa­ment de 21% la preţul actual al acţiunilor.

Acţionarii Practic au aprobat în luna iunie acor­darea unor dividende de 16,2 mil. lei, re­pre­zentând 94% din profitul realizat în 2014. Boardul companiei propune însă acum utili­zarea pentru dividende şi a profitului nere­par­tizat, cât şi a surplusului obţinut din rezerve din reevaluare, două elemente din rezervele com­paniei a căror valoare se ridica la 28,4 mil. lei la finalul anului trecut. Valoarea totală a divi­dendelor distribuite ar fi de 44,6 mil. lei.

Dimofte, care deţine 48,5% din com­pa­nie, ar avea de încasat dividende brute de 21,6 mil. lei. Dimofte deţine şi jumătate din cel mai im­portant proiect imobiliar comercial din Capitală - mallul Băneasa.

Dividendele brute pe care le-ar primi acţionarii ar creşte astfel de la 27,3 lei/acţiune la 75,2 lei/acţiune, iar randamentul dividen­dului s-ar tripla, de la cel actual de 7,6% la nu mai puţin de 21%, raportat la cotaţia actuală a acţiunilor PRBU.

Boardul propune şi schimbarea datei de înregistrare a acţionarilor care vor beneficia de dividende, la 25 septembrie, faţă de data iniţială de 24 noiembrie, cât şi stabilirea datei de plată pe 30 septembrie, în loc de 16 de­cem­brie.

Compania va mai cere aprobarea acţionarilor şi pentru a contracta un credit de 10 milioane de euro de la banca franceză Blom Bank. Practic Bucureşti avea datorii totale de 53,8 milioane de lei la finalul primului semestru din 2015, în creştere de la începutul anului cu 12%.

Compania Practic Bucureşti, unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale din Capitală, vrea să dezvolte un complex rezidenţial, comercial şi de birouri de peste 30.000 metri pătraţi în centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană, precum şi o clădire de birouri de circa 5.000 mp în zona Primăverii.

Cifra de afaceri a companiei, care provine din închirierea proprietăţilor către clienţi precum retailerii Mega Image şi Profi, şi băncile Raiffeisen şi BCR, a crescut cu 3% în primul semestru, la 16,4 milioane de lei. Profitul net a avansat cu 4,4%, la 9,4 milioane de lei.

Acţiunile PRBU au crescut de la începutul anului cu 34%. Cu o capitalizare de 213 milioane de lei, Practic este una dintre cele mai mari companii listate pe piaţa alternativă AeRO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO