Burse - Fonduri mutuale

Predicţiile de guru i-au adus lui Mobius acuzaţii de manipulare a pieţei în Turcia

Autor: Roxana Pricop

02.11.2010, 23:50 29

Declaraţiile privind o posibilă corecţie de 15-20% a bursei dela Istanbul până la finalul acestui an i-au adus lui Mark Mobius,şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente din cadrulgrupului american Franklin Templeton, primele suspiciuni demanipulare a pieţei.

Brokerii locali spun însă că afirmaţiile lui Mark Mobius suntpredicţiile unui guru şi că investigaţia declanşată de autoritateade supraveghere a pieţei de capital din Turcia împotriva sa nu vaafecta administrarea Fondului Proprietatea de către FranklinTempleton.

Luni 1 noiembrie, agenţia de pre­să Reuters a titrat, citând surseoficiale, că autoritatea de supraveghere a pieţei de capital dinTurcia a început o investigaţie împotriva lui Mark Mobius, pentrususpiciuni de manipulare a pieţei de capital, în urma unor plângeridepuse de investitori.

Suspiciunile sunt strâns legate de declaraţiile făcute la un postde televiziune pe 27 octombrie unde Mobius estima că bursa de laIstanbul va scădea cu 15-20% până la finele anului. A doua zi,acţiunile de la bursa din Istanbul au scăzut cu 3%, cea mai maredepreciere zilnică înregistrată din 25 mai. În urmă cu o lună, MarkMobius, care supervizează un fond cu active de 34 mld. $ cu oexpunere de 1 mld. dolari pe piaţa turcească, a declarat că fondular mai investi 250 mil. $ în Turcia.

Mark Mobius nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile,iar Franklin Templeton nu a emis nicio poziţie oficială până ierila închiderea ediţiei.
Unul dintre punctele forte care i-au adus companiei FranklinTempleton mandatul de administrator al activelor de 3,5 mld. euroale Fondului Proprietate este buna reputaţie a administratorului peplan internaţional, iar în cazul în care investigaţia va confirmaacuzaţiile care i se aduc lui Mobius, asta ar afecta încredereainvestitorilor în administratorul american şi implicit în FondulProprietatea.

Manipularea pieţei de capital este însă unul dintre cele maidificile abuzuri de probat, fiind un subiect sensibil în mediileinvestiţionale. De cele mai multe ori, atunci când presa sauteleviziunea le solicită opinii privind evoluţia pieţei, brokeriisau administratorii de fonduri de la marile firme evită să dea dateexacte şi se limitează la informaţii generale despre o posibilăevoluţie, argumentându-şi cu date fundamentale afirmaţiile. Pe dealtă parte, profesionişti precum Mark Mobius, Warren Buffett sauMarc Faber şi-au câştigat supranumele de "guru al pieţeloremergente", "Oracolul din Omaha" sau "Dr. Doom" tocmai pentru căinvestitorii le-au apreciat predicţiile şi opiniile.

"Din informaţiile făcute publice până în prezent, nu cred cădeclaraţiile făcute de Mark Mobius pot fi încadrate dreptmanipulare de piaţă. Până în momentul de faţă, nu au fost făcutepublice dovezi că Mobius a tras foloase de pe urma acestordeclaraţii. Mai mult, cred că Mark Mobius a ajuns un simbol alinvestiţiilor pe pieţele emergente tocmai din puterea de apreviziona şi din faptul că investitorii i-au apreciat predicţiile.Nu cred că aceste suspiciuni vor afecta administrarea FonduluiProprietatea", a conchis Mihai Chişu, broker la societatea deintermediere IFB Finwest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO