Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele a promulgat legea de clarificare a pieţei RASDAQ

Preşedintele a promulgat legea de clarificare a pieţei...

Autor: Roxana Pricop

21.10.2014, 19:00 850

Preşedintele României Traian Băsescu a promulgat azi legea privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie publicată în Monitorul Oficial, procedeu care poate dura câteva zile.

Con­siliile de admi­nis­traţie/directoratele socie­tăţilor ale căror ac­ţiuni sunt tranzacţionate pe piaţa RASDAQ au obligaţia să convoace şi să efectueze de­mersurile necesare pentru desfă­şu­rarea adună­rilor generale extraordinare a acţionarilor (AGEA), în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Scopul AGEA este dezbaterea de către acţionari a situaţiei create de lipsa cadrului legal de funcţionare a pieţei RASDAQ şi ca aceştia să ia o decizie privitoare la efectuarea de către societate a demersurilor legale pentru admiterea la tranzacţionare a  acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, în baza prevederilor Legii pieţei de capital  297/2004.

Ce opţiuni au companiile de pe piaţa RASDAQ

În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile legale necesare în vederea admi­terii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un  sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii au dreptul de a se retrage şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, potrivit proiectului apro­bat de Co­misia de buget din Camera Depu­taţilor.

Termenul în care acţionarii îşi pot exercita drep­tul de retragere este de 90 zile de la publi­ca­rea hotărârii adunării gene­rale a acţio­na­ri­lor. Acţionarii au dreptul de a se retrage din so­cie­tate şi în cazurile în care adunarea ge­nerală convocată nu se desfă­şoară din cauza neînde­plinirii condiţiilor de cvorum, nu adoptă nicio hotărâre prin neîndeplinirea con­di­ţiilor de majo­ri­tate, sau nu se desfă­şoară în termenul de 120 de zile stabilit de lege.

Impactul legii este ridicat pentru că va schimba complet peisajul pieţei de capital. Din cele 928 de companii, doar 630 de companii se tranzacţionează de fapt, restul fiind suspendate. Din cele 630 de companii, doar câteva zeci îndeplinesc criteriile de dimensiune şi transparenţă pentru a fi promovate pe piaţa reglementată a bursei, astfel că restul s-ar putea muta pe un sistem alternativ sau se vor retrage de la tranzacţionare, devenind societăţi închise.

Miza din spatele acestei legi sunt ofertele de preluare pe care aceste companii sunt obligate să le deruleze din bani proprii pentru acţionari dacă nu este aprobat în AGA transferul la bursă sau la ATS, sau dacă ASF nu aprobă transferul pe bursă sau pe ATS pentru că societatea nu îndeplineşte criteriile legale. Potrivit legii, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate în condiţiile articolului 134 din Legea societăţilor comerciale 31/1990. Mai mult, legea stabileşte că acţionarii au dreptul de a se retrage din societate şi în cazurile în care adunarea generală convocată nu se desfăşoară din cauza neîndeplinirii condiţiilor de cvorum, nu adoptă nicio hotărâre prin neîndeplinirea condiţiilor de majoritate sau nu se desfăşoară în termenul de 120 de zile stabilit de lege.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO