Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele BVB: "România poate să obţină statutul de piaţă emergentă până în 2017"

Preşedintele BVB: "România poate să obţină statutul...

Autor: Florentina Dragu

23.10.2014, 17:42 676

"Să fim incluşi pe lista de aşteptare de la jumătatea anului viitor este cel mai ambiţios plan al nostru. Dacă nu reuşim la anul, atunci următoarea oportunitate va fi la mijlocul lui 2016. Deci chiar şi într-un scenariu mai pesimist, România tot ar putea să obţină statutul de piaţă emergentă în 2017", a declarat şeful BVB, Ludwik Sobolewski, într-un interviu pentru Bloomberg.

Obţinerea statutului de piaţă emergentă ar fi un semn pentru investitori că piaţa locală este suficient de organizată şi sigură, şi că poate genera venituri şi lichiditate suficiente, a adăugat el.

În prezent, BVB este clasificată drept "piaţă de frontieră" în indicele MSCI, unde este reprezentată prin cinci companii, şi anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).

Pentru a fi clasificată ca piaţă emergentă, piaţa de capital din România trebuie să îndeplinească un set de criterii cantitative şi calitative. Criteriile cantitative prevăd existenţa a minim trei companii listate care să îndeplinească simultan toate cerinţele de dimensiune şi de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursieră a companiei, capitalizarea bursieră a free float-ului şi un indicator de lichiditate).

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în august un plan de măsuri în vederea obţinerea statutului de piaţă emergentă în cel mult doi ani, care include, printre altele, creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital, dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni, creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori.

De asemenea, autorităţile române intenţionează să continue anul viitor procesul de vânzare a participaţiilor deţinute la companiile de stat şi să reducă tarifele şi birocraţia de pe piaţa de capital.

BVB a beneficiat de ofertele publice iniţiale organizate de Electrica şi Romgaz, cele două operaţiuni conducând la un avans de 18% al indicelui BET în ultimele 12 luni, faţă de o scădere de 7,3% înregistrată de indicele BUX al bursei din Budapesta, conform calculelor Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO