Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Coreei de Sud anunţă că demisionează, iar bursa de la Seoul creşte

Preşedintele Coreei de Sud anunţă că demisionează,...

Autor: Dan Grigore Ivan

29.11.2016, 21:30 316

Preşedintele Park Geun-hye, în fruntea Coreei de Sud din  2013, a anuţat că este pregătită să îşi depună mandatul dacă legislativul de la Seoul va începe procedurile de suspendare, după ce un scandal de corupţie în centrul căreia se află şeful statului a scos în stradă pentru cinci săptămâni la rând sute de mii de oameni.

Procurorii o acuză pe Park Geun-hye că şi-a ajutat o prietenă din copilărie, Choi Soon-sil,  să obţine pe căi ilegale bani de la marile corporaţii sud-coreene şi i-a oferit acces la documente clasificate. Mai mult, dezvăluirile din ultimile săptămâni indică că Choi conduce de fapt din umbră cabinetul Park.

Bursa de la Seoul are peste 2.000 de companii listate şi are o capitalizare bursieră totală de 1.260 miliarde dolari, reprezentând 90% din PIB. Indicele KOSPI, referinţa bursei sud-coreene, a scăzut cu 2% în ultimul an, după ce indicele nipon Nikkei 225 s-a depreciat cu 7,9%, iar indicele chinez Shanghai a scăzut cu 4,46%. Ieri, piaţa de capital sud-coreeană a crescut, după ce de la declanşarea scandalului indicele KOSPI a scăzut cu 2,5%. Anunţul preşedinteleui Coreei de Sud este văzut de investitori ca o posibilă calmare a situaţiei politice din Peninsulă, după ce încrederea în Park Geun-hye a ajuns la 4% - un minim istoric.

Procurorii au efectuat cercetări asupra unor conglomerate sud-coreene precum Samsung sau Lotte – companie ce activează în mai multe sectoare, de la servicii financiare până la petro-chimie. Samsung, Lotte, Hyundai sau LG sunt denumite “chaebol”, varianta sud-coreeană a “zaibatsu” (Sumito, Misui, Mitsubishi şi Yasuda) – conglomeratele japoneze apărute în perioada Meji – marcată de deschiderea şi modernizarea societăţii japoneze -, şi până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Park Geun-hye este fiica fostului preşedinte al Coreei de Sud, Park Chung-hee, cel care a venit la putere ca urmare a unei lovituri de stat militare în 1961. Park Chung-hee a fost preşedinte al Coreei de Sud în perioada 1963-1979, după ce a fost asasinat de către Kim Jae-gyu – cel care era responsabil de paza şefului de stat.

Economia Coreei de Sud a fost marcată de mişcarea Saemaul Undong, pornită de Park Chung-hee, pentru a moderniza zona rurală a ţării. Mişscarea a vizat modernizarea infrastructurii şi a micşorării ecartului între condiţiile de viaţă din mediul rural şi cel urban. În prezent, 93% din populaţia ţării locuieşte în mediul urban. Economia sud-coreeană a beneficiat de investiţii străine provenite din Japonia şi Statele Unite ale Americii, iar în anii ’70 guvernul a susţinut prin creditare dezvoltarea industriei chimice, metalurgice şi auto.

În prezent, Coreea de Sud are un produs intern brut în valoare de peste 1.400 miliarde dolari, ocupând locul 11 în lume. Ţara are o populaţie de 50,8 milioane locuitori, peste jumătate fiind situată în jurul Seoulului – capitala ţării.

Miracolul de pe râul Han, cum a fost denumită renaşterea economiei sud-coreene, ca o paralelă cu miracolul de pe râul Rin, reprezentată de transformarea economiei Germaniei Federeale, a făcut din Coreea de Sud un model pentru orice ţară ce asipră la statutul de ţară dezvoltată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO