Presiunea pe bănci din cauza conversiei creditelor în franci se vede şi pe bursă: BRD, minus 2,3%

17 oct 2016 Autor: Liviu Popescu

Acţiunile BRD s-au depreciat cu 2,33% săptămâna trecută, la 10,9 lei, în timp ce Banca Transilvania a stagnat la 2,43 lei, iar analiştii vorbesc de faptul că băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în franci elveţieni. Proiectul de lege prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data semnării contractelor de creditare. Votul pentru aprobarea legii va avea loc marţi, 18 octombrie.
 
„Legea conversiei creditelor în franci elveţieni va afecta puternic profitabilitatea băncilor”, avertizează analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş. Iar acest lucru ar putea să influenţeze şi acţiunile băncilor listate.
 
Un alt element care mai contribuie la deprecierea acţiunilor celor mai mari două bănci listate în funcţie de capitalizare ar fi şi contextul internaţional, mai spune Nilaş. Banca Comercială Carpatica a avut săptămâna trecută un avans de 0,47%. Şi Erste Bank a fost pe verde, cu 1,67%.
 
„Băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în franci elveţieni”, scrie Rhonnie Khreis, broker la Intercapital, într-un raport Puls Capital. Din rândul bluechipurilor locale, doar titlurile BVB şi Fondul Proprietatea au obţinut creşteri, de 2,22% şi respectiv de 0,33%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2016

 

Cuvinte cheie:
credite
, banci
, brd
, presiune
, bursa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide