Burse - Fonduri mutuale

Presiunea pe bănci din cauza conversiei creditelor în franci se vede şi pe bursă: BRD, minus 2,3%

Presiunea pe bănci din cauza conversiei creditelor în...

Autor: Liviu Popescu

17.10.2016, 00:06 1058
Acţiunile BRD s-au depreciat cu 2,33% săptămâna trecută, la 10,9 lei, în timp ce Banca Transilvania a stagnat la 2,43 lei, iar analiştii vorbesc de faptul că băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în franci elveţieni. Proiectul de lege prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data semnării contractelor de creditare. Votul pentru aprobarea legii va avea loc marţi, 18 octombrie.
 
„Legea conversiei creditelor în franci elveţieni va afecta puternic profitabilitatea băncilor”, avertizează analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş. Iar acest lucru ar putea să influenţeze şi acţiunile băncilor listate.
 
Un alt element care mai contribuie la deprecierea acţiunilor celor mai mari două bănci listate în funcţie de capitalizare ar fi şi contextul internaţional, mai spune Nilaş. Banca Comercială Carpatica a avut săptămâna trecută un avans de 0,47%. Şi Erste Bank a fost pe verde, cu 1,67%.
 
„Băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în franci elveţieni”, scrie Rhonnie Khreis, broker la Intercapital, într-un raport Puls Capital. Din rândul bluechipurilor locale, doar titlurile BVB şi Fondul Proprietatea au obţinut creşteri, de 2,22% şi respectiv de 0,33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO