Burse - Fonduri mutuale

Preţ de pornire pentru „Oltchimul bun“: 307 mil. euro

Preţ de pornire pentru „Oltchimul bun“: 307 mil. euro

Autor: Radu Bostan

11.02.2015, 00:06 1176
Preţul de vânzare al Oltchim Râm­nicu Vâlcea va fi de cel puţin 307 mi­lioa­ne de euro, din care circa 230 milioane de euro reprezintă datoriile pe care vor să le recupereze creditorii, iar restul de 77 milioane de euro sunt de fapt va­loa­rea activelor, potrivit planului de re­dre­sare propus de administratorii judiciari ai companiei.
 
Banii obţinuţi din vânzarea Oltchim vor fi folosiţi pentru a stinge o parte din datoriile combinatului chimic, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013. Pe bursă, unde acţiunile Oltchim sunt suspendate de doi ani, com­pania avea o valoare de 105 milioane de lei (23 mil. euro) la 30 ianuarie 2013, iar Dan Diaconescu a cum­­părat pa­che­tul majoritar de acţiuni de la statul român cu 45 mil. euro în septem­brie 2012, tran­zac­ţia fiind ul­te­rior anulată.
 
Preţul de por­nire apare în pla­nul de reorganizare a companiei, depus de consorţiul de administratori judiciari la Tribunalul Vâlcea şi obţinut de ZF. Principalul sce­nariu luat în calcul pentru redresarea com­binatului rămâne sepa­rarea acti­ve­lor de producţie ale com­binatului într-o entitate nouă, Oltchim SPV, care ar urma să fie vândută unui investitor strategic. Soluţia a fost încercată de mai multe ori în ultimul an, însă niciun investitor nu a depus o ofertă angajantă. Oltchim este acum administrată de firmele BDO Business Restructuring şi Rominsolv SPRL.
 
Datoriile vor rămâne la „vechiul“ Oltchim, la fel şi terenurile şi clădirile fără rol în producţie, care vor fi lichi­date. Totalul creanţelor împotriva Olt­chim înscrise la masa credală depăşea 3,4 miliarde de lei (766 mil. euro) în ia­nuarie 2015, anterior de­punerii planului de reorganizare. Planul prevede însă că da­toriile vor fi achi­tate în limita a 215-230 milioane de euro, după dedu­cerea din preţul de 307 mi­lioane de euro a da­toriilor curente şi res­tante. Creditorii ga­­rantaţi şi bugetari vor avea şi opţiunea de a converti crean­­­ţ­ele în acţiuni la com­panie, fie după vân­zare, fie ca o soluţie alter­nativă de redre­sare a combinatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO