Burse - Fonduri mutuale

Prima preluare ostila respinsa pe Bursa: Comvex a reusit sa-l invinga pe Mittal

Prima preluare ostila respinsa pe Bursa: Comvex a reusit sa-l invinga pe Mittal

Miliardarul Lakshmi Mittal detine in Romania patru combinate siderurgice si un operator portuar

28.04.2010, 23:05 533

Operatorul portuar Comvex Constanta (CMVX) a castigat la InaltaCurte de Casatie si Justitie un proces cu firma Expert PlacementServices, parte a celui mai mare producator de otel din lume -ArcelorMittal, detinut de miliardarul Lakshmi Mittal, in caregrupul siderurgic a contestat anularea actiunilor pe care le-asubscris la o majorare de capital din anul 2008 derulata deoperatorul portuar.

Decizia instantei din acest proces, care este definitiva siirevocabila, face ca participatia detinuta indirect de grupulArcelorMittal la Comvex sa coboare sub pragul de control, la28,03%, de la 35,9% cat detinea anterior si ar putea impiedicagrupul siderurgic sa mai deruleze oferta de preluare a operatoruluiroman.

De cealalta parte, participatia firmei Solidmet, detinuta deoamenii de afaceri Liviu-Marin Muntean si Corneliu Idu, laoperatorul portuar se va majora la 63,2%, de la un nivel de 53,9%din actiuni.

Este primul caz de pe piata de capital romaneasca in care ocompanie reuseste sa respinga o incercare de preluare ostila.

Comvex a fost asistata in proces de casa de avocatura Bostina siAsociatii, in timp ce de partea miliardarului Mittal s-a aflat casade avocatura Popovici, Nitu si Asociatii.

Miza litigiilor dintre Arcelor Mittal si Solidmet privind Comvexeste controlul celui mai mare terminal de la Marea Neagra,specializat in operarea materiilor prime solide vrac, care areposibilitatea acostarii de nave de mare capacitate.

Expert Placement Services, una din subsidiarele ArcelorMittal, aintrat in actionariatul Comvex in luna iulie a anului 2008,achizitionand un pachet de 35,99% din actiuni pentru suma de 87,5mil. lei (24,3 mil. euro) de la societatea ECE Energy ConsultingEstablishment si fondul East Capital.

Grupul siderurgic a intarziat sa deruleze oferta de preluarepentru restul de 64% din actiunile Comvex, lansand-o dupa ceoperatorul portuar a derulat o operatiune de majorare de capital.Oferta de preluare, in valoare de 155,6 mil. lei (37,5 mil. euro),a inceput pe 22 octombrie 2008, insa a fost blocata de CNVM dincauza litigiilor.

Conducerea Comvex nu i-a permis miliardarului Mittal saparticipe la majorarea de capital, derulata la scurt timp dupaintrarea acestuia in actionariat, pe motiv ca nu derulase oferta lacare era obligat, decizie care a fost mai apoi atacata de grupulsiderurgic in instanta, iar procesul a fost castigat dupa doi anide catre conducerea operatorului portuar.

Inca trei procese si o investigatie a ConsiliuluiConcurentei

Pe rolul instantelor se mai afla inca trei procese initiate deComvex si actionarul majoritar al acesteia prin care suntcontestate atestatele emise de CNVM pentru a lasa firma ExpertPlacement sa subscrie actiuni Comvex in cadrul majorarii de capitalsi atestatul acordat de institutia pietei pentru derularea oferteide preluare a companiei.

"Normal ar fi ca dupa ce instanta a dat castig de cauza Comvexin procesul privind majorarea de capital, CNVM sa revoce ofertapublica de preluare pentru ca dupa majorare oferta se adreseazaunui numar mai mic de actiuni, iar participatia Expert Placement afost diluata sub pragul de control, de 33%. Totusi eu ma astept san-o faca si sa permita realizarea ofertei. Tranzactia prin careMittal a preluat 36% din Comvex este o actiune menita sa preiacontrolul de catre Arcelormittal, Comvex fiind poarta de intrare agrupului siderurgic in Europa", spune Andrei Sarban, avocat seniorla casa Bostina si Asociatii.

Directorul general al Comvex Viorel Panait spune ca majorarea decapital s-a interpus fara voie in timpul cat grupul siderurgicinitia procedurile pentru a lansa oferta de preluare acompaniei.

"Intamplarea a facut ca noi sa oferim actionarilor drept depreferinta dupa data de 10 septembrie 2008, cand expirase perioadain care Mittal avea obligatia sa deruleze oferta. In perioada desubscriere Mittal nu a finalizat oferta. Majorarea era necesaraunor investitii planuite cu mult timp inainte, pentru care banca neceruse sa contribuim cu 20% din valoare."

El a precizat ca anul acesta traficul portuar a urcat cu circa20%, dupa ce grupul ArcelorMittal si-a reluat activitatea in zonaoperatorului, iar activitatea Alum Tulcea a fost reluata. Panaitspune ca pentru anul 2010 o estimare conservatoare ar fi pastrarearezultatelor obtinute anul trecut, respectiv un profit net de 13,6mil. lei si o cifra de afaceri de 72,1 mil. lei.

Consiliul Concurentei a declansat recent o investigatie privindun posibil abuz de pozitie dominanta exercitat de ArcelorMittalGalati asupra Comvex, in urma unei plangeri a operatorului portuarprivind devierea traficului de marfuri printr-un port dinBulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO