Burse - Fonduri mutuale

Primăria Băile Herculane mai are de achitat restanţe de un milion de lei la emisiunea de obligaţiuni

Primăria Băile Herculane mai are de achitat restanţe...

Autor: Roxana Pricop

21.12.2014, 18:04 422

Primăria Băile Herculane, ale cărei obligaţiuni au fost delistate de la bursă în luna iulie din cauza neplăţii ratelor către investitori timp de patru ani, a anunţat vineri, 19 decembrie, că în perioada cuprinsă între 23 iunie şi 18 decembrie a achitat 264.468 lei, sumă aferentă titlurilor executorii, şi că restanţele neplătite au scăzut la 1,084 milioane de lei, restanţe aferente principalului şi dobânzilor emisiunii de obligaţiuni făcute în 2006.

Din cele 1,084 milioane de lei restante, 611.720 de lei reprezintă principalul restant iar restul de 472.000 de lei reprezintă dobânzile neplătite.

Primăria a mai anunţat că nu a reuşit să găsească o bancă care să preia rolul de agent de plată şi de calcul.

Obligaţiunile emise de Băile Herculane au intrat pe lista neagră în octombrie 2013 după ce a devenit public că primăria nu a achitat timp de patru ani costurile aferente unei emisiuni de obligaţiuni din 2006, deşi a transmis semestrial Bursei de Valori Bucureşti rapoarte prin care anunţa că urmează să plătească. Restanţele acumulate se ridicau în octombrie 2013 la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a decis în iulie delistarea emisiunii de obligaţiuni, după ce această emisiune a fost pe lista de monitorizare timp de şase luni. În decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, pentru că primăria nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor şi ratelor de principal.
Primăria a atras în martie 2006 suma de 3,1 milioane de lei de pe piaţa de capital, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în decembrie 2020 care au fost ulterior listate la Bursa de Valori.

Primăria a început să facă plăţile în contul obligaţiunilor în anul 2008, însă acesta a fost singurul an când investitorii au încasat o parte din banii care le reveneau în contul obligaţiunilor cumpărate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO