Burse - Fonduri mutuale

Primăria Bucureştiului vrea să împrumute de pe bursă 500 de milioane de euro

Foto: Adrian Stoicoviciu

Foto: Adrian Stoicoviciu

Autor: Roxana Pricop

13.11.2014, 00:07 913

Primăria Municipiului Bucureşti caută brokeri care să intermedieze emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 de milioane de euro (2,2 mld. lei) care se vor lista la bursa din Bu­cureşti şi prin care va plăti euroobligaţiu­ni­le care expiră în iunie 2015.

Aceasta ar putea fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti. Brokerii pot depune ofertele până pe 26 noiembrie.

Banii atraşi din această emisiune de obligaţiuni vor fi folosiţi pentru refinanţarea emisiunii de euroobli­gaţiuni în valoare de 500 milioane de euro scadentă la 22 iunie 2015. Pri­măria poate decide să anuleze sau să modifice elementele tranzacţiei în cazul în care condiţiile pieţei sunt nefavorabile, potrivit anun­ţului de achi­ziţie făcut de primărie.

În 2005, pe vremea primarului Adri­ean Videanu, Primă­ria Municipiului Bu­cu­reşti s-a împrumutat cu 500 mil. euro de pe pieţele externe pentru a construi pasajul suprateran Basarab, pentru achiziţia de tramvaie noi - metroul uşor şi pentru reabilitarea infrastructurii urbane.

Intermediarul emisiunii de eurobonduri din 2005 a fost consorţiul JPMorgan şi ABN Amro, desemnat în urma unei licitaţii internaţionale. Lansarea obligaţiunilor Primăriei Bucureşti pe piaţa internaţională de capital a avut loc pe 10 iunie 2005, la Londra.

Primăria a primit oferte de 800 milioane de euro care au depăşit cu mult valoarea de 500 milioane euro - valoare maximă permisă de Ministerul Finanţelor Publice. Cei mai mulţi in­vestitori în obli­gaţiunile bu­cureştene sunt din Germania, Austria şi Franţa.

În prezent, la bursa din Bucureşti sunt dis­po­nibile la tran­zac­ţio­nare 65 de emisiuni de obligaţiuni, a căror valoare totală este de aproximativ 14,7 miliarde de lei (3,3 mld. euro). Dintre acestea 35 sunt obli­gaţiuni emise de municipalităţi, 23 sunt emisiuni de titluri de stat, iar şapte sunt obligaţiuni corporative, din care una este emisă de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În acest an, două bănci locale, Raiffei­sen şi Garanti, au listat la bursă obli­gaţiuni în valoare cumulată de 800 de milioane de lei. Anul trecut, valoarea record de un miliard de lei a fost atrasă anul trecut de la investitori de două bănci şi o companie de utilităţi prin emisiuni de obligaţiuni. Obligaţiunile au mare căutare pe piaţa românească.

Pe de o parte pentru că fondurile mutuale de obligaţiuni au ajuns la active de peste 7,8 miliarde de lei şi au nevoie de noi obligaţiuni pentru a-şi diversifica plasamentele, pe de altă parte şi alţi investitori instituţionali (fondurile de pensii, asigurătorii, fondurile închise, SIF-urile) sunt interesaţi de o ofertă cât mai bogată de obligaţiuni ca alternativă la depozitele bancare.

Nivelul dobânzilor la obligaţiunile lansate anul trecut este peste cel al depozitelor bancare. Trans­electrica, de exemplu, plăteşte o dobândă de 6% pe an la obligaţiuni timp de cinci ani, UniCredit Ţiriac Bank plăteşte o do­bândă de 6,35% pe an pentru obligaţiuni pe cinci ani, iar Raiffeisen – o dobândă de 5,5% pe an pentru obli­ga­ţiuni emise pe trei ani. Dobânda la de­po­zitele bancare este de circa 3% pe an.

De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat anul trecut că are la dispoziţie 150 de milioane de euro (circa 650 mil. lei) pentru a cumpăra obligaţiuni emise de băncile româneşti. BERD a subscris circa 20% sau 110 milioane de lei la oferta de obligaţiuni de 550 de milioane de lei făcută de UniCredit Ţiriac Bank în vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO