Burse - Fonduri mutuale

Principalele detalii ale ofertei Romgaz, cea mai mare din istoria bursei

Principalele detalii ale ofertei Romgaz, cea mai mare din...

Autor: Adrian Cojocar, Roxana Pricop, Monica Juganaru

26.10.2013, 20:15 2800

Statul a scos de săptămâna aceasta la vânzare un pachet de 15% din acţiunile Romgaz, cel mai mare producător de gaze, oferta urmând să se deruleze până la sfârşitul lunii octombrie.

Bursa de Valori Bucureşti a prelungit programul de prelucrare a ordinelor de subscriere la oferta Romgaz, la solicitarea BCR, unul din intermediarii ofertei, informează Mediafax.

Astfel, pentru datele de 24,25,29 şi 30 octombrie Bursa a prelungit programului până la ora 20:00, iar pentru datele de 28 şi 31 octombrie până la ora 23:30.

Micii investitori care subscriu până la data de 28 octombrie vor beneficia de un discount de 5%, iar pe 31 octombrie se închide oferta.

Programul de subscriere este în fiecare zi lucrătoare între orele 9:00 şi 17:00, respectiv între orele 9:00 şi 13:00 în ultima zi a ofertei.

Consorţiului care intermediază oferta este alcătuit de Raiffeisen Capital&Investment, banca americană Goldman Sachs, Erste şi BCR.

Oferta Romgaz se va derula atât la Bucu­reşti, cât şi la Londra, o premieră în isto­ria privatizărilor. Valoarea totală a ofertei este cuprinsă între un minim de 1,38 mld. lei (311,7 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415,6 milioane euro), bani care vor intra la bugetul de stat.

Preţul de vânzare este cuprins între un minim de 24 lei/acţiune şi un maxim de 32 lei/acţiune, însă doar investitorii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, companii de asigurări etc.) pot subscrie la orice preţ din acest interval.

Investitorii care achiziţionează mai puţin de 10.000 de titluri pot subscrie doar la preţul fix de 32 lei (maximul din ofertă). La finalul ofertei, în funcţie de gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali se formează preţul de ofertă (de exemplu 26 lei sau orice alt preţ din intervalul 24-32 lei), iar investitorii persoane fizice vor primi şi ei acţiunile la acelaşi preţ, adică li se va returna diferenţa între preţul plătit de 32 lei şi preţul final de ofertă.

Investitorii de retail va trebui să subscrie minimum 100 de titluri la Romgaz, echivalentul a 3.200 de lei (719 euro) la preţul maxim de 32 de lei, şi pot achiziţiona în ofertă până la 10.000 de titluri beneficiind de o reducere. Dacă un investitor de retail subscrie mai mult de 10.000 de acţiuni, primeşte reducere doar pentru primele 10.000 de titluri.

Reducerea de preţ (discountul) prevăzută în ofertă pe tranşa de retail este de 5% din preţul final de ofertă dacă subscrierile se fac în primele cinci zile lucrătoare de la începerea ofertei şi o reducere mai mică, de 3%, dacă subscrierea se face începând cu cea de a şasea zi a ofertei şi până la închiderea acesteia.

Cu alte cuvinte, dacă preţul final format pe tranşa investitorilor instituţionali este de exemplu cel minim, de 24 de lei, investitorii de retail care cumpără în primele cinci zile ale ofertei vor primi acţiuni la Romgaz la un preţ cu 5% mai mic, de 22,8 lei/titlu, sau de 23,28 lei/acţiune dacă subscriu începând cu a şasea zi a ofertei.

Investitorii care doresc să participe la ofertă se pot adresa firmelor de brokeraj unde au cont, cu condiţia ca acestea să semneze în prealabil un contract de angajament. Aceştia din urmă pot să introducă ordine în sistem doar pentru clienţii de retail.

Cei care nu dispun de un cont de tranzacţionare pe bursă pot să cumpere acţiuni la Romgaz prin intermediul unităţilor bancare ale BCR şi Raiffeisen de la divizia de  investiţii Raiffeisen Capital & Investment.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro Cine cumpără la ce preţ dar mai ales câţi se vor bate pentru listarea deceniului

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO