Burse - Fonduri mutuale

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, afaceri de 74 mil.lei şi dublarea profitului la nouă luni

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, afaceri de 74...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2017, 09:13 258

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 74 milioane lei, cu 2% mai mare decât în perioada simiară a anuluui trecut, în timp ce profitul net s-a dublat, la  13,8 milioane lei, faţă de 6,6 milioane lei anul trecut.

“Primele 9 luni ale anului au fost foarte dinamice la nivelul consumului de blocuri ceramice, cu perioade in care cererea a depasit oferta, in special in trimestrul III. Utilizand in proportie de 100% capacitatile de productie ale ambelor fabrici, am crescut prin eficientizare. Astfel, la o cifra de afaceri similara cu cea obtinuta in primele 9 luni din 2016, am gasit solutii sa dublam nivelul profitului net, la 13,8 milioane lei, raportat la aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al companiei.

El a adăugat că optimizarile operationale, dezvoltarea organizationala si imbunatatirea vanzarii au dus la o marja EBITDA de 31% la 9 luni, fata de 21%, in perioada similara din 2016.

La nivelul altor venituri din exploatare nu s-au inregistrat modificari semnificative fata de anul 2016, principalele venituri fiind reprezentate de certificatele EUA primite cu titlu gratuit. De asemenea, la nivelul cheltuielilor operationale nu exista variatii semnificative fata de perioada precedenta.

În primele nouă luni, compania a raportat un  profit operational de 23,1 milioane lei, în creştere cu 52%.

La nivelul activelor imobilizate s-a inregistrat o crestere de 2% fata de 31 Decembrie 2016, cresterea este inregistrata ca urmare a punerii in functiune a mijloacelor fixe achizitionate in perioada si compensata partial de amortizarea inregistrata in perioada.

Activele circulante au inregistrat o crestere de 20%, iar stocurile au scazut cu 10%, ca urmare a vânzarilor din perioada si aprovizionarii cu materii prime pentru sezonul 2018. Datoriile comerciale au inregistrat o crestere de 8% fata de 31 Decembrie 2016 ca urmare a activitatii operaţionale.

Datoriile bancare au inregistrat o scadere de 2% fata de finalul anului 2016, modificare determinata atat de contractarea leasingurilor financiare pentru implementarea programelor de investitii aprobate pentru anul 2017, cat si de reducerea valorii creditului bancar prin rambursarea ratelor si dobanzilor conform scadentarului, neexistand intreruperi sau intarzieri in acest proces.

Producătorul de cărămizi are în acţionariat  retailerul gigant Dedeman, cu 29%, firma de consultanţă Andrei & Andrei, deţinută de avocatul Andrei Cionca, cu 14,9%, şi CIT Resources Bucureşti, cu 10%. 

Grupul Cemacon include, pe lângă producătorul de cărămizi, şi firma Cemacon Real Estate, înfiinţată ca urmare a acordului semnat de către Cemacon SA şi BCR pentru a prelua o parte a datoriei şi a activelor, conform procesului de restructurare. 

La nivel consolidat, grupul a încheiat primele nouă luni cu afaceri de 73,9 milioane lei, un profit net de  13,3 milioane lei şi datorii totale de 88,9 milioane lei, în scpdere cu 2%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO