Burse - Fonduri mutuale

Producţia de oţel este trasă în sus de relansarea mondială

Producţia de oţel este trasă în sus de relansarea mondială

Autor: Adrian Cojocar

07.10.2010, 23:55 416

Producţia de oţel brut din România a urcat în august cu 43% faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 350.000 de tone.Preţurile la produsele plate din oţel, care sunt principalul produsdin siderurgie, s-au majorat cu 55% în ultimul an, până la 730euro/tonă la nivelul lunii octombrie, pe piaţa europeană.
Perspectivele pentru anul viitor sunt îmbucurătoare, AsociaţiaMondială a Oţelului (World Steel Association) previzionând recent ocreştere a consumului de oţel la nivel internaţional cu 5,3% în2011, după ce şi-a rectificat în sens pozitiv prognoza pentru acestan de la 8,4% la un avans de 13,1%.
"Este lăudabil că producţia de oţel şi exporturile cresc, dar nucred că este suficient pentru a stopa declinul consumului intern,mai ales că exporturile noastre sunt în general cu valoare adăugatăredusă. Măsura de reducere a salariilor bugetarilor nu s-a văzutpână acum şi mă aştept să se resimtă în lunile următoare pentru căîn caz contrar vor fi presiuni de la FMI", spune Andrei Rădulescu,analist la casa de intermediere Target Capital.
El mai spune că aşa cum un avion nu poate să se menţină la oaltitudine prea mare dacă funcţionează cu un singur motor, nicieconomia românească nu se poate relansa doar prin motorulexporturilor.

Consumul intern rămâne foarte jos
Experţiidin industrie spun că producţia de oţel românească a fost susţinutăintegral de cererea la export, în timp ce consumul de oţel la nivellocal este în scădere faţă de anul trecut.
"Pentru acest an estimăm un consum de produse finite din oţel de2,7 milioane de tone, după ce anul trecut consumul s-a învârtit înjurul a 3,1-3,2 milioane de tone. Pentru 2011 nu vedem o creşteremai mare de 5%", spune Petru Todoran, director executiv al ARDIMET(Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metale).
Potrivit lui, situaţia la nivel intern de pe piaţă este foarte greadin cauza băncilor care nu dau drumul la credite să susţinăproducătorii.
"Era mai bine dacă revenirea producţiei se făcea pe baza cereriiinterne decât pe exporturi pentru că acest lucru ar fi însemnat căse lucrează în construcţii şi există consum la intern. Se ştie căun loc de muncă în siderurgie creează alte 10 locuri de muncă îneconomie. Producţia de oţel a fost susţinută de exporturi, iarexporturile României sunt cele mai dina­mice din Europa, fiindaproape să atingă nivelurile din 2008", spune Petru Ianc, directorgeneral în Ministerul Economiei specializat în siderurgie.
Combinatele siderurgice româneşti încep să-şi revină
Principalul jucător pe piaţa oţelului din România este grupulArcelorMittal prin combinatul de la Galaţi, care fabrică înprincipal tablă groasă şi alte trei combinate situate la Iaşi,Roman şi Hunedoara.

Conducerea companiei estima că producţia de oţel a combinatului dinGalaţi va urca anul acesta cu circa 30%, după ce anul trecut a fostlovit puternic de scăderea cererii pe plan extern şi intern.
Afacerile celui mai mare combinat siderurgic ArcelorMittal Galaţis-au redus anul trecut cu circa un miliard de euro, până la 845,7mil. euro, iar compania a înregistrat cea mai mare pierdere dinRomânia, de 334 de milioane de euro (1,4 miliarde de lei), reprezentând 40% din afacerile aferente aceluiaşi an.
Relansarea producţiei şi a preţurilor din acest an va aduceafacerile combinatului mai aproape de nivelurile de dinainte decriză, în 2008 acestea cifrându-se la 1,84 mld. euro.
Producţia de oţel brut a combinatelor Mechel din România, respectivcel de la Târgovişte şi Ductil Steel Oţelul Roşu, s-a dublat înprimele şase luni ale lui 2010 comparativ cu intervalulianuarie-iunie al anului trecut, ajungând la circa 400.000 detone.
Oţelul brut se prelucrează şi la alte trei combinate ale Mechel,respectiv Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii şi LaminorulBrăila, din care au rezultat în primele şase luni 456.000 de tonede laminate la cald, sârmă şi profiluri laminate produse în Româniade grupul rus.
Creşterea puternică a producţiei de oţel ar putea să contribuie laabsorbţia unei părţi din lucrătorii care au fost disponibilizaţidin combinatele româneşti. Numai anul trecut numărul de angajaţidin principalele combinate siderurgice s-a redus cu peste8.000.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Oţelului, China va ajungeanul viitor să conteze cu 45% din consumul aparent de oţel brut allumii, în urma unei creşteri de 42% faţă de nivelurile din 2007 înciuda unei dezaccelerări în 2010 şi 2011.
Un alt motor al industriei mondiale a oţelului este regiunea NAFTA,care cuprinde SUA, Canada şi Mexic, unde se estimează o creştere aconsumului de oţel de 32,9% în acest an, după o scădere de 36,2% peparcursul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO