Burse - Fonduri mutuale

Profit de trei ori mai mic la Broker Cluj

Autor: Adrian Ionut Cojocar

19.07.2011, 00:03 526

Firma de intermediere Broker Cluj (BRK) a înregistrat în primulsemestru un profit net de 1,72 mil. lei (circa 400.000 de lei), de3,2 ori mai redus decât cel realizat în perioada similară a anuluitrecut, care s-a cifrat la 5,5 mil. lei (1,3 mil. euro), potrivitraportărilor lunare transmise Bursei de firma de brokeraj.

Conducerea societăţii se chinuie de circa doi ani să readucăfirma pe profit din activitatea de intermediere, care este afectatăde interesul scăzut al investitorilor de retail de pe Bursă,principalul segment căruia i se adresează.

Broker Cluj este cea mai mare firmă de brokeraj independentă depe piaţa locală, iar în primele şase luni din acest an s-a plasatpe locul şapte în topul brokerilor cu tranzacţii intermediate învaloare de 442 mil. lei (peste 100 mil. euro).

Firma a vândut în acest an mai multe participaţii semnificative,respectiv un pachet de circa 17% din acţiunile Faimar Baia Mare(FMAR) şi 11,4% din acţiunile Carbochim Cluj (CBC) către firme dingrupul controlat de omul de afaceri Cătălin Chelu. "Încercăm sălichidizăm portofoliul de acţiuni al Broker, să intrăm pe acţiunilichide astfel încât să putem face o administrare în condiţii derisc acceptabile. Mizăm pe SIF-uri, acţiuni Fondul Proprietatea,încercăm să intrăm pe bursa din Viena şi pe piaţa internaţională",a precizat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.

Firma a inclus deja în portofoliul propriu titluri austriece învaloare de circa 180.000 de euro, potrivit raportărilor companiei,printre acţiunile achiziţionate numărându-se cele ale OMV,acţionarul majoritar al Petrom, şi ale grupului austriac Strabag,unul dintre cei mai mari constructori din lume.

Broker Cluj şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 8,4mil. lei, în creştere cu 26,6% peste cel realizat în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO