Burse - Fonduri mutuale

Profitabilitatea companiilor de pe piaţa de la Bucureşti, măsurată prin indicatorul PER

Profitabilitatea companiilor de pe piaţa de la...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.06.2016, 00:06 958
Indicatorul PER (Price-Ear­nings-Ratio), reprezentat de raportul între capitalizarea bursieră şi profitul netă, ce măsoară profitabilitate şi tim­pul în care o companie îşi răscumpără va­loarea, plasează Transelectrica (TEL), transportatorul naţional de ener­gie electrică, pe primul în topul celor mai profitabile companii listate la Bucureşti, neluând în calcul profitul excepţional al celor de la Banca Transil­vania.
 
Astfel, Transelectrica, companie de­ţinută de stat în proporţie de 58,68%, a avut un profit net de 360 mil. lei în timp ce valoarea de piaţă a trans­por­tatorului de energie este de 1,9 mld. lei, iar de la înce­putul acestui an, titlu­rile TEL s-au depreciat cu 6,52%.
 
Pe locul doi se situează SIF Tran­sil­vania (SIF3), cu o valoare a PER de 5,84, urmat de SIF Molodva (SIF 2) şi SIF Oltenia (SIF 5) cu 5,92, respectiv 5,97. Banca Transilvania (TLV), cea mai valoaroasă bancă listată pe piaţa de capital locală, are o valoare a PER de 2,74, ca urmare a profitul excep­ţio­nal înregistrat după achiziţia Volks­bank. Sectorul intermedierii financiare şi al asigurărilor este reprezentat de o valoare a PER-ului de 6,75, fiind cel mai tranzacţionat sector al bursei de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO