Profiturile producătorilor de cabluri au explodat în S1, datorită cuprului şi aluminiului mai ieftine

9 sep 2014 Autor: Radu Bostan

Producătorii de cabluri electrice cotaţi la bursă şi-au majorat substanţial profiturile în primul semestru după ce volumul mai mare de producţie şi-a găsit desfacerea la export, ajutate de un curs valular mai bun şi de preţuri mai mici la materiile prime pe piaţa internaţională.

Cuprul şi aluminiul reprezintă în jur de 80% din costul de producţie al cablurilor electrice, iar cele două metale sunt importate la preţuri stabilite internaţional pe bursa de profil din Londra (London Metal Exchange - LME). Cotaţiile celor două metale neferoase au scăzut aproape constant în ultimii ani, cu efecte pozitive pentru marjele consumatorilor din industria auto sau producătorilor de echipamente electrice.

Preţul mediu al cuprului în prima jumătate a anului a fost de 7.539 dolari pe tonă, cu 8% mai mic faţă de preţul mediu din primul semestru al anului 2013, în timp ce preţul aluminiului primar pe LME a fost de 1.752 dolari pe tonă în primul semestru, faţă de 1.918 dolari pe tonă în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2014

 

Cuvinte cheie:
producatori
, cupru
, ieftin
, profit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide