Burse - Fonduri mutuale

Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere record pe Petrom

Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie....

Autor: Roxana Pricop

16.02.2015, 00:08 1288

Patru SIF-uri au raportat în ianuarie profituri cumulate de 30 milioane de lei, în scă­dere cu 40% faţă de acelaşi interval al anului trecut. SIF Banat-Crişana (SIF1) este lider de pluton cu un câştig lunar de 15 milioane de lei. Fondul Proprietatea a încheiat ianuarie cu cea mai mare pierdere lunară, de 500 mil. lei, din cauza deprecierii înregistrate de part­i­ci­paţia deţinută la OMV Petrom.

Debutul în 2015 a fost diferit pentru SIF-uri: unele dintre ele au reuşit să îşi crească profitul (SIF Moldova) sau să intre pe profit (SIF Muntenia), în timp ce pentru altele (SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia) luna ianuarie a însemnat un câştig mai mic decât în ianuarie 2014. SIF Transilvania îşi va publica în zilele următoare raportul pe ianuarie.

Cel mai mare câştig, de 15,1 mil. lei, a fost raportat în ianuarie de SIF Banat-Cri­şana. Rezultatul este cu aproape 70% sub profitul din luna ia­nuarie 2014 când societatea a câştigat 48 mil. lei din vânzarea de acţiuni la BRD. Activele SIF1 au crescut cu 1%, până la 1,62 miliarde de lei, susţinute de apre­cierea acţiunilor Banca Transil­vania (TLV), care la 30 septembrie 2014, ocu­pau primul loc în portofoliul SIF-ului, cu o pondere de aproape 13% din acti­ve. Acţiunile TLV au crescut cu 10% în ia­nuarie. Astfel, SIF1 a devenit cea mai mare dintre cele cinci SIF-uri după va­loa­rea activelor nete.

Pe bursă însă, SIF1 este evaluată cu un discount de circa 50% din activul net, cel mai mare discount de tranzacţionare dintre SIF-uri. În cazul fondurilor închise de inves­tiţii, aşa cum sunt SIF-urile, discountul de tranzacţionare arată percepţia in­vesti­torilor despre mana­gement. Cu cât dis­countul e mai ridicat, cu atât percepţia este mai pesimistă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO