Burse - Fonduri mutuale

Proiectul "uniunii pieţelor de capital" din UE s-a blocat

Proiectul "uniunii pieţelor de capital" din UE s-a blocat

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2017, 00:04 582

Efortul UE de a construi "o piaţă unică adevărată pentru capital", care ar da curs liber investiţiilor pe termen lung prin armonizarea cadrelor de reglementare şi reducerea barierelor juridice din calea investiţiilor cross-border, s-a lovit de o serie de obstacole greu de trecut, scrie Politico.

Proiectul nu numai că şi-a pierdut comisarul fondator şi mai mulţi specialişti importanţi, dar se împiedică şi de faptul că, după votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, centrul financiar cheie al UE, Londra, va părăsi blocul comunitar în caţiva ani.

Iniţiativa CMU a fost anunţată în februarie 2015. Însă pană acum Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul nu s-au pus de acord decat asupra unui aspect legislativ, revizuirea reglementărilor legate de prospecte, docu­mentele pe care companiile trebuie să le furnizeze investitorilor.

Obiectivul proiectului este de a ajuta pieţele UE să prindă din urmă piaţa americană din punctul de vedere al capacităţii firmelor de a accesa capital.

În SUA, companiile mijlocii primesc de cinci ori mai multă finanţare de pe pieţele de capital comparativ cu ce se întamplă în UE. Dacă pieţele de capital cu risc din UE ar fi fost pe măsura celor din SUA, acestea ar fi putut oferi start-up-urilor încă 90 miliarde de euro în ultimii cinci ani, estimează CE.

 

De ce s-a ajuns la acest impas?

CMU are o ţintă clară, care este susţinută de toţi jucătorii de pe piaţă, însă s-a împotmolit în politică, propuneri cheie lovindu-se de obstacole în Parlament şi Consiliu.

Securitizarea este doar unul dintre cele 33 de elemente pe care Comisia le-a inclus în ambiţiosul său plan de acţiune anunţat în 2015. Obiectivul acesteia este de a pune bazele CMU pană în 2019.

Potrivit unei analize, 15 dintre iniţiative au fost finalizate, însă multe dintre măsuri aşteaptă noi paţi, cum ar fi o decizie legislativă, pană cand se vor solda cu modificări de legislaţie.

În luna septembrie a anului trecut, Comisia a cerut o accelerare a reformelor. Observatorii industriei se tem însă că modificări bine-intenţionate ale legislaţiei UE se vor lovi de obstinenţa legislatorilor.

Cel mai mare obstacol pentru CMU este însă Brexitul. Oficialii Comisiei ţin să sublinieze că ieşirea Londrei nu va sta în calea finalizării proiectului în 2019 şi că o uniune a pieţelor de capital este acum "mai importantă decat oricand".

"Restul economiei UE are nevoie de pieţe de capital mai mari şi mai bune mai mult decat oricand pentru ca sursele de finanţare să fie suplimentate", a declarat Valdis Dombrovskis, vice-preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare.

Însă Brexitul îşi face deja simţit impactul. Acesta a provocat demisia comisarului britanic Jonathan Hill, care a lansat proiectul, cat şi a doi dintre membrii cabinetului său.

"Facem tot posibilul" să accelerăm proiectul CMU, a declarat Ugo Bassi, director în cadrul directoratului pentru servicii financiare al Comisiei. "Însă trebuie să fim realişti că lucrurile nu se vor finaliza peste noapte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO