Burse - Fonduri mutuale

„Promisiune electorală“ la Fondul Proprietatea: Templeton oferă un dividend constant pentru încă doi ani

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

08.10.2015, 00:07 1828

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprie­tatea, cere un nou mandat de doi ani din partea acţionarilor şi le promite că va menţine neschimbată valoarea distribuţiilor de capital, la 0,05 lei/acţiune, neimpozabil.

Finanţele Fondului sunt prinse între nevoile tot mai mari de cash pentru a răscumpăra acţiuni şi a reduce discountul de tranzacţionare, şi veniturile tot mai reduse din dividendele plătite de companiile din portofoliu. Fondul se aşteaptă să încaseze 567 mil. lei din dividende în 2016, la fel ca în 2015 şi cu 100 mil. lei mai puţin decât în 2014. În schimb, doar programul actual de răscumpărări va costa circa 700 mil. lei. Cel mai probabil, Templeton va încerca să-şi vândă la Londra o parte din participaţia Petrom (SNP), pentru a finanţa o ofertă mai amplă de răscumpărare a acţiunilor proprii. Templeton şi-a ratat obiectivul de a reduce discountul la 15%, invocând factori externi precum întârzierea listării la Londra şi amânarea unor oferte publice iniţiale ca justificare pentru creşterea discoun­tului la 30%. Explicaţia Templeton a fost acceptată de boardul FP, care admite că ratarea ţintei s-a da­torat şi unor acţiuni „impredictibile“ ale autorităţilor, referindu-se la indecizia ASF cu privire la aprobarea listării prin titluri de interes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO