Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul BCR va anunţa joi rezultatele financiare pe primul semestru

Proprietarul BCR va anunţa joi rezultatele financiare pe...

Autor: Roxana Pricop

29.07.2014, 00:00 455

Grupul austriac Erste Bank (EBS), care controlează BCR, cea mai mare bancă din sistemul local, va publica joi, 31 iulie, rezultatele financiare pe primul semestru al anului. Raportul semestrial este intens aşteptat de investitorii de la Bucureşti şi de la Viena, mai ales că la începutul lunii iulie grupul austriac a anunţat un plan de curăţenie accelerată a portofoliului de neperformante la BCR, în valoare 800 mil. euro.

Erste a preluat în 2005 cea mai mare bancă din România, dar până în prezent nu a reuşit să o stabilizeze, criza din 2008 scoţând la suprafaţă credite cu risc ridicat, fapt ce a afectat bilanţul băncii în ultimii ani. Erste a anunţat că în acest an creşterea provizioanelor pentru riscul de credit în România şi în Ungaria va cauza o majorare cu 700 milioane de euro a costului riscului pentru Erste Group, până la 2,4 mld. euro. 

Acest anunţ a dus la o scădere abruptă a acţiunilor Erste, de până la minus 15% pe bursa de la Bucureşti. Între timp, investitorii s-au mai calmat, iar acţiunile Erste Bank au raportat o creştere de aproape 6% pe bursa de la Bucureşti săptămâna trecută. Ieri însă acţiunile grupului austriac au scăzut cu până la 2%, până la un preţ de 85,3 lei/unitate pe bursa de la Bucureşti.

La Viena, acţiunile Erste Bank au scăzut cu 0,7%, până la un preţ de 19,37 euro/acţiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO