Burse - Fonduri mutuale

Prunea: Am facut profit numai din dividende si gratuite

16.10.2008, 19:52 19

Firma de intermediere Broker Cluj (BRK), condusa de Petru Prunea, a raportat dupa primele noua luni un profit de aproape 3,3 milioane de lei (circa 900.000 de euro), in crestere fata de luna anterioara, cand castigul s-a cifrat la 2,8 milioane de lei (circa 778.000 de euro).

In primele noua luni ale anului trecut, Broker Cluj a realizat un profit de 35,9 milioane de lei, respectiv de peste 10 ori mai ridicat comparativ cu aceeasi perioada din acest an.
"Profitul realizat de Broker a provenit din dividendele sub forma de cash si actiuni gratuite primite de la societatile din portofoliu. Cam de acolo am facut bani pentru ca nu ne-am permis sa vindem din participatii la preturile acestea. Activitatea de intermediere inca acopera cheltuielile", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
El a mai precizat ca modul de raportare impus de CNVM nu-i ajuta sa inregistreze ca profit castigurile din operatiuni pe termen scurt realizate pe Bursa, in conditiile in care Broker detine si participatii importante din acele active si pe care doreste sa le valorifice in timp.
Anul trecut, cea mai mare parte din profitul realizat de Broker Cluj a provenit din vanzarea unor participatii, care au adus castiguri de 44,1 milioane de lei (13,2 milioane de euro), iar comisioanele din intermediere au contribuit cu un castig de circa 4,8 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Dividendele au ocupat anul trecut o cota infima din profitul Broker, de 1,55 milioane de lei (464.000 de euro).
La 30 septembrie, activul net al Broker Cluj era de 108 milioane de lei (29,6 milioane de euro), in scadere cu 9% fata de luna precedenta. Scaderea a venit ca urmare a deprecierilor importante inregistrate in aceasta perioada de mai toate actiunile cotate pe Bursa, si au fost cauzate de temerile cu privire la criza internationala. Valoarea participatiilor detinute de Broker pe Bursa se cifra la finele lunii septembrie la 56,6 milioane de lei (15,5 milioane de euro), fata de 67 milioane de lei (18,3 milioane de euro), valoarea acestora cu o luna inainte.
La inceputul lunii octombrie, Consiliul bursei a pus societatea de brokeraj pe lista de monitorizare din cauza ca nu a respectat in totalitate reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare privind raportarea situatiei activului net. Ca urmare, Broker Cluj a recalculat activul net conform acestor norme, valoarea acestuia fiind cu circa 25% sub cea initiala.
Actiunile firmei de intermediere au inregistrat in acest an una dintre cele mai mari corectii de pe Bursa, fata de finele anului trecut, valoarea acestora diminuandu-se cu 87,1%.
Actiunile Broker Cluj erau cotate pe parcursul sedintei de ieri la pretul de 0,25 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 19,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO