Burse - Fonduri mutuale

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agenţiile băncilor distribuitoare

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agenţiile băncilor distribuitoare

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agenţiile băncilor distribuitoare

Autor: Roxana Pricop

19.07.2011, 00:08 2452

18 iulie, ora 14:00. bucu­reş­tenii aflaţi în agen­ţiile CEC,Bancpost şi Banca Transilvania din Ştefan cel Mare sau Dorobanţisunt mai preocupaţi de ratele la credite şi cursul de schimb decâtde oferta Petrom, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoriaRomâniei.

Ei ridică miraţi din sprâncene şi răs­pund că nu au bani cândsunt în­tre­baţi dacă sunt interesaţi să cum­pere acţiuni laPetrom, cea mai mare şi mai profitabilă companie din România.

În 2004, peste 500.000 de polonezi au adus de acasă un miliardde dolari pentru a subscrie la oferta celei mai mari băncipoloneze, PKO, echiva­lentul BCR de la noi. Cozile de atunci de laagenţiile PKO au rămas în isto­rie. Cum se explică faptul că ceamai mare companie românească nu inte­resează pe nimeni?

"Azi (n. red. luni, 18 iulie) nu a ve­nit nimeni să ne cearăinformaţii des­pre oferta Petrom sau să subscrie. Săp­tă­mânatrecută am avut însă o per­soană care a făcut două subscrieri învaloare totală de 2.000 lei, la preţul de 0,28 lei şi 0,3 lei", arăspuns una dintre angajatele agenţiei Băncii Transil­va­nia, carenu a dorit să-şi spună numele.

La agenţia CEC Bank, personalul nu a dorit să dea informaţii, întimp ce la agenţia Bancpost una dintre an­gajate a răspuns că decând a înce­put oferta, pe 11 iulie, nu s-a realizat niciosub­scriere la agenţia pentru care lucrează.

"Ştiţi, în zilele de 13 şi 14 iulie, şi chiar şi pe 15 iulie,s-au plătit pensiile şi nu a fost nimeni interesat să sub­scrie.Clienţii care ne-au intrat în ulti­me­le zile în agenţie aveau campeste 70 de ani şi nu sunt interesaţi de ac­ţiuni. Nici eu nu suntinteresată să cumpăr acţiuni la Petrom pentru că am un profil decreditare, economisesc prin cont curent, şi vreau ca peste doi sautrei ani să îmi cumpăr casă", a mai spus ea.

Pe stradă, în faţa agenţiilor ban­care, persoanele intervievatede ZF ştiau destul de puţine informaţii despre oferta Petrom.

"Da, am auzit despre oferta Petrom, însă eu sunt cam tot timpulpe minus, am rate mari la credite şi nu îmi mai rămân bani să pundeoparte. Dacă aş avea 5.000 de euro, aş participa cu toată suma laofertă, aş face o investiţie de portofoliu. Însă doar dacă ai banite gândeşti la portofoliu", a spus Marius P., 38 de ani, economistla o bancă.

Silvia Dascălu, 47 de ani, nu a aflat despre oferta Petrom, dardupă ce i se spun detaliile, admite că este o idee bună ca statulsă vândă acţiuni către populaţie şi să nu facă privatizări înspatele uşilor închise.

"Cred că cine investeşte acum în petrol are numai de câştigat.Toată lumea conduce o maşină, iar petrolul este o resursă care seva termina la un moment dat. Nu am însă bani să subscriu laofertă", a mai spus ea.

La una dintre bezinăriile Petrom, un tânăr de 20 de ani îşifăcea plinul:

"Alimentez cam de 6,5 milioane de lei pe lună. Nu ştiu dacă aşfi dispus să dau această sumă de bani pe acţiuni Petrom, pentru cănu ştiu ce înseamnă oferta Petrom", a spus el.

Carmen Lupaşcu, 38 de ani, economist, a aflat despre ofertaPetrom de la televizor. "Pe termen lung este bine să ai acţiuni laPetrom, este o companie mare şi profitabilă. Preţul unei acţiuni nueste mare, poate oricine să cumpere. Însă acum eu mă gândesc cum săajung la liman", a mai spus ea.

Răspunsurile primite confirmă declaraţiile intermediarilorofertei Petrom, care spun că românii nu sunt interesaţi să cumpereacţiuni. Ei spun că şi-au propus în primul rând să-i atragă înofertă pe cei câteva 3-4.000 de investitori care mai sunt activi peBursă în prezent.

Prin intermediul a circa 460 de unităţi ale acestor bănci dinîntreaga ţară românii de rând pot să subscrie până la 15% dinoferta Petrom, cât a fost alocat micilor investitori. Statul arputea strânge între 450 şi 600 de milioane de euro din vânzareaacţiunilor Petrom, aceasta fiind cea mai mare ofertă de acţiuni dinistoria României. Faptul că Petrom este una dintre cele maicunoscute companii din România reprezintă o ocazie unică pentru a-iface pe mulţi români să se uite pentru prima dată la piaţa decapital şi să devină acţionari în companie, mai ales în condiţiileîn care aproape toţi românii simt în buzunar efectele creşteriipreţului carbu­ran­ţilor.

"O astfel de ofertă se presupune că are succes când un profesor,un medic, un avocat sau orice altă persoană care nu a auzitniciodată de bursă vine să cumpere acţiuni", spune Mihai Chişu,broker la IFB Finwest.

Cu toate acestea, nici cei care investesc în mod curent pe Bursănu par mai interesaţi însă de ofertă, din cauză că sunt îngrijoraţide evoluţia pieţelor externe.

"Ceea ce mă deranjează în acest moment este starea pieţelor.N-aş cumpăra acţiuni la Petrom din cauza turbulenţelor de pe planextern şi mi se pare că este un risc mai mare decât o oportunitate.Într-o altă conjuctură de piaţă poate m-aş mai fi gândit", spuneFlorin Gavrilă, investitor pe piaţa de capital.

Dumitru Tudor, unul dintre investitorii marii de pe Bursă, spunecă aşteaptă să vadă ce preţ minim se va anunţa în oferta Petrom şică în funcţie de acesta va lua decizia de a subscrie sau nu încadrul acesteia.

Unul dintre motivele pentru care românii nu se îngrămădesc săcumpere acţiuni în oferta Petrom este preţul. Statul a anunţat căvinde acţiunile la preţul maxim de 0,46 lei, iar mulţi cred cătrebuie să subscrie la acest preţ, când preţul de pe Bursă este de0,38 lei. Brokerii spun că investitorii de retail nu subscriu atâttimp cât nu sunt convinşi că pot cumpăra acţiuni la un preţ mai bundecât pe Bursă.

"Dacă faci un sondaj în rândul investitorilor obişnuiţi şi-iîntrebi ce părere au de oferta Petrom, foarte puţini suntinteresaţi. De ce? Pentru că lumea vrea să cumpere la un preţ bun,mai mic decât cel din piaţă", susţine Mihai Chişu.

Comentariile de pe site-ul www.zf.ro la articolele despre ofertaPetrom arată că majoritatea celor care au aflat despre ofertaPetrom nu o consideră atractivă.

"Petrom se vinde la 0,39 pe Bursă. De ce să cumpere cineva dinofertă? Sigur preţul va fi mai mare decât preţul de azi din piaţă",scrie un cititor.

"Ai vazut la ce preţ se vinde o acţiune Petrom? La maximulistoric al ultimilior 2 ani, adică 0,46 lei/acţiune. Păi unde estediscountul şi unde mai este câştigul??? Poate peste trei anipopulaţia va reuşi să vândă acţiunile şi să constate că de fapt auavut o pierdere ţinând cont de preţul mare de achiziţie. În Poloniastatul a încurajat poporul să investească, la noi statul nu ştiecum să te mai jupoaie", scrie un alt cititor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO