Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen dă drumul la speculaţii cu titlurile FP pe bursele străine

Raiffeisen dă drumul la speculaţii cu titlurile FP pe bursele străine

Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment

Autor: Roxana Pricop

13.03.2011, 23:52 83

Raiffeisen Centrobank,banca de investiţii a grupului financiar austriac omonim cu sediulla Viena, va lista 13 produse structurate având ca activ suportacţiunile Fondului Proprietatea (FP) pe bursele de valori dinViena, Stuttgart şi Frankfurt, permiţând investitorilor străini săparieze în euro pe evoluţia FP.

Acestea sunt primeleinstrumente financiare care permit speculaţiile pe FondulProprietatea, în condiţiile în care la Bucureşti, de la listareadin 25 ianuarie, acţiunile FP au fost puţin volatile şi au evoluatîntr-un interval îngust (0,59-0,61 lei/acţiune). Mai mult, deşi peBursa locală, acţiunile FP sunt singurele pe care investitorii potface short selling (vânzări în lipsă, un pariu pe scădereaacţiunilor), până în prezent Bursa nu a înregistrat astfel detranzacţii. Contractele de tip futures pe acţiunile FP nu suntsuficient de lichide pentru a oferi investitorilor posibilitatea dea specula evoluţia acţiunilor FP direct de la Bucureşti.

"Planul este de a aveatrei certificate turbo, două certificate discount şi optwarrant-uri. Produsele urmează să fie listate la Viena, Stuttgartşi Frankfurt. Aceste produse dau posibilitatea investitoriloreuropeni să investească în Proprietatea direct în euro şi oferăposibilitatea de leverage", a spus Dana Mirela Ionescu,preşedintele Raiffeisen Capital & Investment, divizia locală debrokeraj şi investment banking a grupului austriac. RCI a fostliderului consorţiului de brokeri care a pregătit listarea FP de laBursa din Bucureşti din 25 aprilie. Raiffeisen Centrobank estemarket maker pe acţiunile FP.

Produsele structuratesunt instrumente financiare derivate construite pe un activ suport,care poate fi o acţiune, indice, valută sau o marfă. Acestea expuninvestitorul unui risc mult mai ridicat decât activul suport şiprin efectul de leverage (levier - n.red.) îi permit investitoruluisă ia parte la o creştere/scădere mai mare decât cea a activuluisuport.

În cazul unuicertificat discount, investitorul de la Frankfurt sau Viena poatecumpăra acţiunea FP mai ieftină cu circa 4%. Dacă la Bucureştiacţiunea FP este 0,6 lei, investitorul de la Viena are acces laacţiunea FP la un preţ de 0,576 lei. Fiind mai ieftin cu 4%, şirandamentul/pierdere pe certificatul discount este mai mare. Atuncicând la Bucureşti acţiunea FP ajunge la 0,72 lei, investitorul numai beneficiază de creşterea acţiunii.

"Certificatele turbosunt cotate în euro şi, în funcţie de leverage-ul produsului,multiplică evoluţia cursului FP de pe bursa Bucureşti. De exemplu,pentru un leverage de 2, o creştere a FP cu 0,5% se va reflecta înportofoliul celui care a cumpărat certificatul într-o creştere de1%. Certificatul discount conţine în structura sa o opţiune "call",ceea ce permite cumpărarea acţiunii FP la un discount (aprox. 4%)faţă de preţul de la bursă, dar deţinătorul nu poate beneficia decreşterea preţului FP peste 0,72 lei. Warrant-ul este de fapt oopţiune "call" pe acţiunea FP cu uncap de 0,72 lei şimaturitatea de un an", a explicat Dana Ionescu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO