Burse - Fonduri mutuale

Reacţii rezervate ale acţionarilor, mesaj de încredere de la BNR

12.07.2010, 23:13 41

Banca Transilvania: Aceste acuzaţii nu interferează cuactivitatea normală a băncii
Conducerea Băncii Transilvania (TLV) a anunţat că acordă întregsuportul autorităţilor pentru rezolvarea rapidă şi transparentă aacestui caz şi că acuzaţiile care se aduc membrilor din Consiliulde Administraţie al Băncii, care ţin exclusiv de tranzacţii pepiaţa de capital, nu interferează în niciun fel cu activitateanormală a băncii.
"Banca Transilvania a luat act de decizia DIICOT Cluj de a dispunetrimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care se aflăşi domnul Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţieal Băncii Transilvania, pentru presupuse acţiuni legate demanipularea pieţei de capital. Referitor la aceste acuzaţii dorimsă precizăm că Banca Transilvania a aflat în data de 16 decembrie2009 că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7%din capitalul social. Consiliul de Administraţie al BănciiTransilvania nu are cunoştinţă de nicio acţiune rău intenţionată avreunuia dintre membrii săi şi are încredere în probitatea moralăşi profesională a tuturor membrilor săi", se arată într-uncomunicat transmis de Banca Transilvania Bursei de ValoriBucureşti.
BNR: Toţi cei menţionaţi în comunicatul DIICOT beneficiazăde prezumţia de nevinovăţie
Cei patru bancheri trimişi în judecată de procurorii DIICOT vorbeneficia de prezumţia de nevinovăţie, iar Banca Naţională aRomâniei (BNR) nu va lua nicio măsură împotriva lor fără o deciziedefinitivă a instanţei, a declarat Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR, citat de Mediafax.
"Va fi un proces. Comunicatul se referă la trimitere în judecată,ceea ce înseamnă că va exista şi o sentinţă. Până la aceastăsentinţă definitivă, toţi cei înscrişi în comunicatul DIICOTbeneficiază de prezumţia de nevinovăţie", a spus Vasilescu,întrebat dacă banca centrală, care autorizează persoanele dinconducerea băncilor, va adopta vreo măsură în privinţa celorpatru.
BERD: Monitorizăm situaţia îndeaproape
"Monitorizăm situaţia îndeaproape şi nu facem comentarii cât timpnu există o decizie judecătorească", a declarat pentru ZF BojanaTodorovska, purtător de cuvânt al BERD.
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel maimare acţionar al Băncii Transilvania, cu o participaţie de 14,6%.BERD este principalul factor de decizie în Consiliul deAdministraţie al băncii.
SIF Moldova: Este bine că nu s-au găsit nereguliinterne
"Mi-e greu să cred că astfel de persoane la nivel înalt din cadrulbăncii nu cunosc ce înseamnă reglementările privind informaţiileprivilegiate şi cele care trebuie aduse la cunoştinţainvestitorilor, iar acuzaţiile se referă mai mult la foşti membriai Consiliului de Administraţie. Sunt convins că ancheta a fostbine documentată înainte să fie transmisă organului de justiţie.Este un lucru bun că nu s-au constatat nereguli la nivel intern şide conducere a băncii care să-i afecteze activitatea. În acest cazriscurile privind afectarea imaginii băncii ar fi fost mult maimari", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, careeste, începând din aprilie, şi membru în Consiliul de Administraţieal Băncii Transilvania. SIF Moldova a cumpărat în ultimele luniacţiuni TLV de pe Bursă, majorându-şi participaţia la aproape4,2%.
Reprezentanţii SIF1 şi SIF5 nu au putut ficontactaţi
Reprezentanţii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), caredeţin fiecare câte 4,9% din acţiunile TLV, nu au putut ficontactaţi pentru comentarii. Ioan Cuzman, preşedintele SIFBanat-Crişana, se află de mai mult de un an în conflict cu HoriaCiorcilă şi conducerea Băncii Transilvania, după ce un grup deacţionari ai SIF1 grupaţi în jurul lui Ciorcilă a încercat să preiaconducerea SIF în aprilie 2009. În aprilie 2010, SIF1 şi-a pierdutreprezentantul în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvaniaşi a contestat în justiţie alegerea CA, dar şi deciziile privindmajorarea capitalului social al băncii şi listarea acesteia peBursa din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO