Burse - Fonduri mutuale

Reducerea impozitului pe dividende va aduce 180 mil. lei în conturile investitorilor. Companiile din energie - principalele beneficiare

Reducerea impozitului pe dividende va aduce 180 mil. lei...

Autor: Radu Bostan, Roxana Pricop

02.11.2015, 00:06 1219
Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, măsură ce intră în vigoare de anul viitor, va aduce în buzunarele investi­to­rilor un plus de 180 milioane de lei, potrivit cal­culelor ZF ce se bazează pe sumele dis­tribuite acţionarilor de companiile listate la bursă în acest an.
 
Măsura de reducere a impozitului apro­bată recent de guvern va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 şi are loc în condiţiile în care marile companii listate la bursa din Bucureşti sunt plătitoare generoase de divi­dende, fiind controlate de stat.
 
Potrivit legii, companiile de stat trebuie să distribuie cel puţin 50% din profit sub formă de dividende, însă în cazul multora dintre companiile listate rata de distribuţie depăşeşte 80% din profit. În cazul Romgaz şi Transelec­trica, companii controlate de stat care au ter­minat anul 2014 cu profituri record, ran­da­mentele dividendelor urcă şi la 10%, respectiv de peste cinci ori dobânda bancară. Mai mult, deşi indicele BET, al celor mai lichide acţiuni listate la Bucureşti, a avut o evoluţie modestă în acest an, marcând un câştig de circa 2%. Atunci când sunt adăugate dividendele plătite de respectivele companii, randamentul total urcă la 6% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO