Burse - Fonduri mutuale

Reluarea răscumpărărilor urcă din nou preţul acţiunilor FP

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

27.03.2014, 00:04 814

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut ieri cu 2,4% pe bursă, depăşind pragul de 0,81 lei, după ce administratorul fondului, Franklin Templeton, a anunţat marţi-seară începerea celui de-al treilea program de răscum­părări de acţiuni proprii, care fusese aprobat în AGA din noiembrie 2013.

Programul vizează achiziţia unui număr de 252,8 milioane de acţiuni, reprezentând circa 1,8% din capitalul actual, care la preţul de ieri de pe bursă ar presupune cheltuieli de 205 mil. lei din partea fondului.

Răscumpărările de acţiuni au fost anul trecut principalul mecanism prin care administratorul FP a urcat preţul acţiunilor şi a redus discountul dintre preţul acţiunilor pe bursă şi activul net pe acţiune (VUAN). Acţiunile FP au crescut cu 52% în 2013, dar de la începutul acestui an (până ieri) aveau o scădere de 5%, după ce fondul a finalizat în decembrie al doilea program de răscumpărări.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

La preţul de ieri, de 0,81 lei/acţiune, discountul faţă de VUAN este de 33%. VUAN-ul la finalul lunii februarie era de 1,2097 lei.

Demararea celui de-al treilea program a fost întârziată din cauză că era nevoie ca ASF să avizeze mai întâi anularea acţiunilor răscumpărate în primul program de răscumpărări, din 2011, operaţiune care fusese aprobată încă din aprilie 2012 în AGA de la FP.

Avizul ASF a venit la finalul lui februarie 2014. Fondul va reîncepe răscumpărările de joi, 27 martie 2014, în limita a 25% din rulajul zilnic de pe bursă, iar intermediarul operaţiunii va fi Raiffeisen Capital&Investment. Având în vedere rulajele din ultima perioadă ale acţiunilor FP, ar fi necesare circa 90 de şedinţe de tranzacţionare pentru finalizarea noului program.

Pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) de la finalul lunii aprilie este reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate anul trecut (1,1 miliarde de acţiuni) şi aprobarea unui nou program de răscumpărări (al patrulea de la listare) care vizează un pachet de 990,8 milioane de acţiuni. De asemenea, acţionarii vor mai discuta listarea secundară a FP pe bursa de la Londra şi contractul nou de administrare a FP de către Franklin Templeton, care va intra în vigoare de la 30 septembrie 2014 (când expiră actualul mandat).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO