Burse - Fonduri mutuale

Retrasib, firma fraţilor Buzoianu, a mers pe zero în T3

Autor: Adrian Ionut Cojocar

31.10.2011, 00:00 195

Producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, a înregistrat în trimestrul trei un câştig net de 21.700 de lei (5.000 de euro), semnificativ mai mic faţă de cel din primele şase luni ale anului, când profitul net s-a cifrat la 951.000 de lei (220.000 de euro).

Afacerile raportate de Retrasib în trimestrul trei au scăzut cu 71% comparativ cu perioada similară din 2010, după ce în prima jumătate a anului compania înregistrase vânzări în creştere cu 10%.

După primele nouă luni, producătorul de transformatoare şi-a redus vânzările cu 24,3%, la 27,1 mil. lei şi profitul net al companiei s-a diminuat cu 73%, la 973.000 de lei (230.000 de euro).

Compania a vândut în primele nouă luni transformatoare cu o valoare de

24 mil. lei din totalul afacerilor de 27 mil. lei, restul fiind reprezentate de servicii de reparaţii pentru transformatoare.

Retrasib este afectată în această perioadă de creşterea preţului la materiile prime, potrivit raportului trimestrial. Cheltuielile cu materiile prime s-au redus cu 17% în primele nouă luni, scădere mai mică decât declinul de 24% al afacerilor. Pe de altă parte, cheltuielile cu salariile au crescut uşor în acest an, la 4,4 mil. lei.

Cheltuielile mai mari cu dobânzile au dublat pierderile Retrasib din activitatea financiară, care s-au cifrat la 1,3 mil. lei în acest an.

Retrasib s-a listat la categoria a II-a a Bursei în luna iunie a acestui an după ce anterior titlurile companiei se tranzacţionau pe piaţa RASDAQ.

În anii anteriori, afacerile producă­torului de transformatoare au explodat, numai anul trecut acestea majorându-se de 2,5 ori şi ajungând la 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro) pe fondul cererii de transformatoare din partea companiilor din sectorul energetic precum Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO