Burse - Fonduri mutuale

Rezultate financiare în trimestrul 3 la extreme. Rocadă la vârful marilor companii: Petrom intră pe pierdere, BRD pe profit

Rezultate financiare în trimestrul 3 la extreme. Rocadă...

Autor: Radu Bostan

06.11.2015, 00:08 1976

BRD se bucură de cererea de credite după ce şi-a curăţat bilanţul. Acum OMV Petrom îşi depreciază activele şi trece pe minus.

Cu un baril de petrol care se încăpăţânează să rămână sub 50 de dolari, OMV Petrom (SNP) con­sideră că activele din zona de pro­ducţie nu mai pot genera profiturile anticipate când barilul era de 100 dolari, adică acum un an. Producătorul de ţiţei a şters astfel 823 milioane de lei din valoarea a zăcămintelor şi sondelor, erodând performanţa operaţională, astfel că rezultatul final a fost o pierdere trimestrială de 43 milioane de lei.

Prognozele privind preţul ţiţeiului nu sunt încurajatoare, iar Petrom şi-a tăiat estimările pentru anii următori, a redus investiţiile şi şi-a restructurat schema de personal.

La polul opus, cu bilanţul tot mai „liber“ de neperformante, BRD şi-a mărit profitul cu 110 milioane de lei şi activele cu 600 mil. lei în trimestrul trei. A doua bancă din piaţă simte acum revenirea cererii de creditare şi „semne încurajatoare“ de continuare a creşterii veniturilor, în contextul în care economia ar urma să crească cu 3-4% anul acesta, după un avans de 2,8% anul trecut.

Situaţia celor două companii stătea diferit acum doi ani. În 2013, Petrom înregistra cel mai mare profit din istorie, de un miliard de euro, iar BRD cea mai mare pierdere din istorie, de 87 milioane de euro.

Dar pentru investitori tocmai o perioadă cu rezultate slabe aduce oportunităţi de achiziţie. Investitorii care ar fi cumpărat acţiunile BRD în anii de criză ar fi avut astăzi un câştig de peste 50%, în timp ce cei care ar fi achiziţionat Petrom după anunţul profitului istoric ar fi fost astăzi pe minus cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO