Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele financiare ale companiilor nu au mişcat prea mult bursa

Rezultatele financiare ale companiilor nu au mişcat prea...

Autor: Andrei Chirileasa

23.02.2014, 20:05 840

Raportările financiare preli­minare pe 2013 ale companiilor cotate la bursă nu i-au convins pe investitori să intre puternic la cumpărare, chiar dacă unele companii importante au raportat profituri peste aşteptări.

Totuşi, rezultatele raportate au imprimat pieţei o tendinţă uşoară de creştere, semn că investitorii sunt în general mulţumiţi de profituri şi, mai ales, de dividendele pe care le-ar putea încasa în următoarele luni.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii de pe bursă, a închis săptămâna cu o creştere de 1,73%, din care aproape 1% doar în şedinţa de vineri. Principalul indice al bursei de la Bucureşti este însă cu 0,14% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Cele mai mari creşteri, pe baza rezultatelor, le-au înregistrat săptămâna trecută acţiunile Transgaz (TGN) şi Petrom (SNP). Titlurile Transgaz au câştigat 3,68%, după ce compania a ra­portat luni un profit net de 336,9 mil. lei, cu 2% mai mare decât în 2012, deşi com­pania a marcat o pierdere de 100 mil. lei în urma eşecului proiectului Nabucco. În ciuda rezultatului neaştep­tat şi a dividendului consistent pe care in­vestitorii urmează să-l înca­seze, ac­ţiunile Transgaz au crescut cu doar 0,95% în şedinţa de marţi, după pu­bli­carea rezultatelor. Abia vineri acţiunile Romgaz au înregistrat o creştere mai consistentă, de 1,71%.

Nici titlurile OMV Petrom nu au reacţionat la profitul record raportat de companie. Miercuri, în ziua publicării re­zultatelor preliminare, acţiunile Pe­trom au închis cu o scădere de 1,49%. Sur­prinzător, având în vedere profitul net de 4,82 mld. lei (1,09 mld. euro) raportat de companie pe 2013, cu 22% mai mare decât cel din 2012. Acţiunile Petrom au mai recuperat pe finalul săptămânii, dar evoluţia lor nu reflectă rezultatele financiare. La o capitalizare de 5,84 mld. euro, acţiunile Petrom se tranzacţionează la un multiplu de profit (PER) de 5,3, faţă de un PER de 9,4 în cazul gru­pului austriac OMV, acţio­narul său majoritar.

În schimb, companiile care au raportat pierderi au fost taxate mai puternic de investitori. De exemplu, acţiunile companiei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR) au scăzut cu 15%, după ce compania a raportat pierderi uriaşe, de 103 mil. lei. Titlurile Condmag Braşov (COMI), Rompetrol Rafinare (RRC) şi Alro Slatina (ALR) au pierdut şi ele între 5% şi 6%, după ce companiile au raportat pierderi pe anul trecut.

Cele mai spectaculoase evoluţii din ultima săptămână nu au avut legătură cu rezul­tatele financiare. Acţiunile BRD-SocGen (BRD) au crescut cu 3,7%, pe tranzacţii de 42 mil. lei, în condiţiile în care banca raportase cu o săptămână înainte pierderi de 385 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO