Burse - Fonduri mutuale

Roibu, Oltchim: Investigatia CE nu afecteaza preluarea petrochimiei de la Arpechim

16.09.2009, 17:57 34

Preluarea petrochimiei Arpechim de catre combinatul chimicOltchim Ramnicu Valcea nu depinde de raspunsul Comisiei Europenepentru garantiile pe care statul vrea sa le acorde companiei siconversia datoriilor AVAS in actiuni, potrivit conduceriiOltchim.

"Finantarea in valoare de 62 de milioane de euro a fost pusa inaplicare pe procedura de ajutor temporar acordata de UE pentruRomania, astfel ca finantarea pentru preluarea petrochimieiArpechim merge inainte si in 3-4 saptamani sper sa finalizamoperatiunea si sa repornim fabrica. Revizia ar putea dura o luna -o luna si jumatate in functie de ce gasim acolo", a declaratConstantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea.

El a specificat faptul ca firma poate rezista pana candnegocierile cu Petrom pentru preluarea petrochimiei Arpechim,principalului furnizor de materie prima, se incheie, desi inprezent combinatul aproape ca nu mai produce din lipsa de materieprima.

"Daca am rezistat din noiembrie 2008 (n.r. cand a fost sistatafurnizarea de materie prima de catre Arpechim) pana acum, mairezistam doua luni. Ne vindem toti angajatii camasile de pe noi sitot mai rezistam doua luni", spune Roibu.

Oltchim a raportat in prima jumatate a anului pierderi de 116mil. lei (27,6 mil. euro), triple comparativ cu aceeasi perioadadin 2008, atat ca urmare a pierderilor de pe partea financiara, catsi din cauza ca a lucrat in aceasta perioada la numai 40% dincapacitate.

Productia Oltchim a continuat sa se reduca in ultimele luni,astfel ca in prezent se lucreaza la circa 25% din capacitate, spuneconducerea Oltchim.

"Pe piata europeana este o criza acuta si aprovizionarea cupropilena si etilena este tot mai dificila. Nu se gasesc pentru caproductia este limitata. Sunt foarte multe fabrici inchise, inretehnologizare", a precizat Constantin Roibu.

CE a demarat investigatia pentru ajutorul de 424 mil.euro de la stat

Comisia Europeana a anuntat pe 15 septembrie ca a initiatproducedura oficiala de investigatie pentru ajutorul in valoare de424 mil. euro pe care statul vrea sa-l acorde combinatului Oltchim,la o distanta de doua luni de la notificarea Comisiei de catrestatul roman.

Ajutorul se compune dintr-o conversie in actiuni a unei creantein valoare de 135 de milioane de euro, care ar urma sa reducagradul de indatorare al companiei, si o garantie de stat de 339,2milioane de euro, sume ce vizeaza un program de retehnologizare acombinatului.

"Comisia Europeana a initiat procedura cu intarziere din cauzaca in iulie-august a fost perioada de concedii. In august nu s-alucrat deloc la Comisie. Posibil ca procedura de investigatie carea inceput sa dureze doua-trei luni de zile. Posibil sa mearga simai repede pentru ca noi am depus toata documentatia si am avutprima intrunire cu ei in luna martie", spune Roibu.

Statul, care controleaza compania, vrea sa ajute combinatul sase retehnologizeze pentru a trece pe profit, dupa ce pierderile dinultimii ani au facut ca valoarea contabila a firmei sa fie unanegativa, la 30 iunie aceasta ajungand la -366,2 milioane de lei(-86,5 milioane de euro). Oltchim inregistra la aceeasi datadatorii totale de 1,75 miliarde de lei (415 milioane de euro).

Compania are in prezent o valoare de piata de 22,5 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO