Burse - Fonduri mutuale

Românii au economisit 20 mld. lei în fonduri mutuale, la adăpost de dobânzile mici

Dragoş Neacşu, pre­şedintele Erste Asset Manage­ment

Dragoş Neacşu, pre­şedintele Erste Asset Manage­ment

Autor: Roxana Pricop

14.05.2015, 00:07 864

Activele fondurilor mutuale au depăşit pragul de 20 miliarde de lei (4,5 mld. euro), maxim istoric pentru o industrie care s-a detaşat ca performera pieţei de capital în ultimii opt ani şi a ştiut să îşi joace bine cartea în plină criză financiară.

Doar în primele patru luni ale acestui an, românii au plasat 1,4 mld. lei în fonduri mutuale la adă­post de dobânzile mici, de circa 2% pe an, cu care sunt remunerate depozitele bancare.

„A fost un început de an foarte bun. Sperăm ca în acest an activele totale ale industriei să depăşească pragul de 5 miliarde de euro şi să atingem nivelul de un miliard de euro pentru sumele noi atrase de la investitori“, a spus Dragoş Neacşu, pre­şedintele Erste Asset Manage­ment, cel mai mare manager de fonduri cu active de 9 mld. lei.

Cele 70 de fonduri mutuale, ce servesc drept mijloc de economisire pentru peste 318.000 de români, au ajuns în prezent la o pondere de 3% din PIB, în condiţiile în care în 2007, înainte de declanşarea crizei financiare, acestea abia se vedeau în economie, fiind doar 0,3% din PIB. În ultimele 12 luni (aprilie 2014 - aprilie 2015), randamentele aduse de fondurile de obligaţiuni au fost în medie de 5,2%, cu un maxim de 7,2% atins de fondul Erste Bond Flexible Ron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO