Burse - Fonduri mutuale

Românii au luat jumătate din acţiunile Romgaz scoase la ofertă de FP

Românii au luat jumătate din acţiunile Romgaz scoase...

Autor: Radu Bostan

05.11.2015, 00:07 1754

Interesul investitorilor de retail în acţiunile Romgaz (SNG) rămâne ridicat şi la doi ani de la listarea companiei, iar ponderea persoanelor fizice în acţionariatul companiei a atins un maxim după plasamentul privat derulat de Fondul Proprietatea (FP) la sfârşitul lunii octombrie.

„Micii investitori“ au cumpărat 15% din acţiunile scoa­se la vânzare de FP, mărindu-şi la 3,5% participaţia la capitalul celui mai mare producător de gaze naturale, faţă de 2,2% la sfârşitul anului 2013, potrivit calculelor ZF pe baza datelor administratorului Fondului.

Luând în calcul şi investitorii instituţionali români, cumpărătorii locali au absorbit în total 45% din oferta FP, adică au cumpărat acţiuni în valoare de circa 200 milioane de lei. Aceştia au avut şansa să cumpere titlurile produ­cătorului de gaze la preţul de 28,5 lei/acţiune, cu un discount de 6% faţă de cotaţia din piaţă.

Deşi rezultatele Romgaz vor fi probabil mai slabe anul acesta decât cele record înregistrate anul trecut, analiştii se aşteaptă ca producătorul de gaze să-şi continue politica generoasă de dividend, în care împarte cu acţionarii peste 75% din profitul net. Acţiunile Romgaz sunt însă în scăde­re cu 17% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO