Burse - Fonduri mutuale

Românii preferă dobânzi de 1 - 2% în locul unor dividende de 5 - 15%

Românii preferă dobânzi de 1 - 2% în locul unor...

Autor: Roxana Pricop

07.04.2016, 00:07 590

Peste 70% din averea financiară a românilor stă în depozitele băncilor pentru dobânzi mai mici de 1% pe an, în timp ce pe bursa de la Bucureşti există acţiuni lichide cu randamente şi de 45% pe an, iar dividendele plătite de cele mai mari companii listate ajung şi la 15%. Educaţia financiară deficitară alături de frica de risc îi fac pe români să meargă doar la bancă pentru a-şi plasa economiile.

„Băncile comerciale ar putea, dacă ar dori, să îşi îndrepte clienţii spre plasamente mai profitabile de economisit în condiţiile în care la un depozit bancar iei un câştig un pic mai mare de zero. Însă băncile preferă să atragă bani ieftini de la populaţie pe care să îi plaseze ulterior în titluri de stat“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial, printre cei mai mari administratori independenţi de fonduri. Depozitele bancare ale populaţiei au crescut cu 8,7 miliarde de lei în ultimul an atingând valoarea de 147,9 miliarde de lei la finalul lunii februarie, deşi dobânzile la lei s-au înjumătăţit până la circa 1,5% pe an, iar la euro au coborât la circa 0,3% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO