Burse - Fonduri mutuale

Romgaz a deblocat resurse de 350 de milioane de lei în Neamţ

Romgaz a deblocat resurse de 350 de milioane de lei în...

Autor: Radu Bostan

13.10.2015, 00:05 716
Producătorul de gaze naturale Rom­gaz (simbol bursier SNG) va câş­tiga suplimentar peste 10 mil. euro (45 mil. lei) anual din vânzarea ga­zului de­blocat dintr-un zăcământ din ju­deţul Neamţ printr-o investiţie înce­pută în 2013 şi finalizată ieri.

Romgaz a investit în jur de 60 mil. lei (13,5 mil. euro) acum doi ani în staţia de comprimare Roman după ce studiile geo­logice au arătat că instalaţia ar putea creşte gradul de recuperare a resursei din perimetru. Staţia a fost pusă în funcţiune ieri.

„Noua facilitate de comprimare de pe Structura Roman asigură accesul la un volum de 500 milioane metri cubi de gaze naturale. În urma testelor efec­tuate, a fost înregistrat un aport de debit  de 176.000 de metri cubi/zi, urmând ca aces­ta să crească pe perioada ex­ploa­tării“, a afirmat Virgil Metea, CEO al Rom­gaz, într-un comunicat. Acţiunile Romgaz au crescut ieri cu 0,5%, dar sunt în scădere cu 13% de la începutul anului.

La un preţ mediu al gazului de 699,18 lei pe mia de metri cubi (în se­mes­trul I din 2015), debitul suplimentar ar urma să-i aducă Romgaz încasări de 45 de mi­lioane de lei anual. Întreg ză­că­mântul ar valora astfel 350 milioane de lei. Pre­ţul actual al gazului este cu 27% mai mare decât în 2013, când compania a lan­sat investiţia.

Debitul suplimentar este echivalent cu 1% din producţia medie zilnică a Romgaz, iar volumul zăcământului reprezintă 0,8% din volumul total al rezervelor dovedite, de 62-63 miliarde de metri cubi, estimate la 30 iunie 2013.

Romgaz alocă anual cea mai mare parte din bugetul de investiţii către ex­plo­rarea de noi perimetre şi rede­z­voltarea celor vechi, cu scopul de a stopa şi inversa procesul natural de epuizare a zăcămintelor. Gradul de recuperare a resursei se află între 55% şi 85% la majoritatea perimetrelor, dar ajunge şi la 90% în cazul câmpurilor mai vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO