Burse - Fonduri mutuale

Romgaz sapă după petrol în Slovacia

Romgaz sapă după petrol în Slovacia

Autor: Radu Bostan

16.06.2015, 00:07 952

Romgaz (simbol bursier SNG) s-ar putea lansa în producţia de petrol, după mai bine de 100 de ani în care a produs numai gaze naturale, dacă primele foraje de explorare vor confirma estimările privind rezervele de ţiţei ale concesiunilor cumpărate în Slovacia în 2008.

Compania de stat, cu afaceri de 1 mld. euro anul trecut, deţine o cotă de 25% în trei perimetre, în parteneriat cu o companie poloneză şi una britanică. Rezultatele primelor studii geologice sugerează că zăcămintele conţin atât gaze, cât şi petrol.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„În această etapă putem calcula numai rezervele de petrol, pe care le estimăm a fi între 2 şi 5 milioane de barili în fiecare perimetru. Cifrele vin din studiul zonelor similare din Polonia şi România şi din analize tehnice“, spune Maciej Karabin, geolog la Discovery GeoPolska, firmă care deţine 50% din licenţă şi este operatorul perimetrelor.

Dacă rezervele ar fi confirmate, doar ţiţeiul din cele trei zăcăminte ar valora între 130 şi 340 mil. dolari la preţul actual al petrolului. Un sfert ar reveni Romgaz, adică între 32 şi 85 mil. dolari. Deşi producţia ar fi relativ mică, deschiderea unei noi linii de business ar diversifica sursele de venituri ale Rom­gaz într-un moment în care cererea internă de gaze şi energie este, în cel mai bun caz, în stagnare.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO