Burse - Fonduri mutuale

Ruşii de la Alro cer mai multă energie hidro ieftină pentru a reveni la capacitate maximă

Ruşii de la Alro cer mai multă energie hidro ieftină pentru a reveni la capacitate maximă

Autor: Adrian Cojocar

19.09.2010, 23:45 58

Alro funcţionează de la sfâr­şitul anului 2008 la 75% dincapacitate, du­pă ce a închis o parte din producţia primară dealuminiu şi până în prezent circa 1.400 de oameni care lucrau încombinat şi-au pierdut locurile de muncă.
Deşi preţul aluminiului pe piaţa in­ter­naţională a urcat cu 48% înprimul se­mestru, la un nivel mediu de 2.160 de dolari şi cerereade aluminiu a crescut de asemenea, Alro continuă să funcţio­ne­zeîn regim de criză, la 75% din capa­ci­tate, din cauză că nu găseşteenergie ief­tină pe piaţă.
"Funcţionarea la capacitate de­pin­de de Hidroelectrica. Deja ne-amînţe­les cu ei să ne livreze 3 TWh care ne per­mi­te să producem206.000 de tone de alu­miniu anual. Ne-am înţeles totodată căexistă posibilitatea de extindere a li­vră­rilor la 4 TWh înaceleaşi condiţii pe care le avem în prezent, cu condiţia caHi­droelectrica să aibă energia dispo­ni­bi­lă. Dacă ne oferăcapacitate de ener­gie adiţională noi o luăm direct", spune FrankMueller.
Potrivit lui, dacă Hidroelectrica se de­ci­de să furnizeze cătreAlro energia su­plimentară, combinatul ar atinge pro­ducţia dedinainte de criză, respectiv de 265.000 de tone, şi ar angajaînapoi o parte dintre salariaţii disponibilizaţi.
Producătorul de aluminiu Alro Sla­ti­na, controlat de grupulVimetco de­ţi­nut de investitori ruşi, a semnat recent cuHidroelectrica un contract de achi­zi­ţie a 3TWh anual până în2018, la un preţ de circa 31-37 euro/MWh, cu 25% mai mare decâtanul trecut. 1 Terrawatt (TWh) este egal cu un milion de mega­waţi(MWh). Preţul plătit către Hidro­elec­trica este însă inferiorcelui de pe piaţa li­be­ră, în condiţiile în care Alro este cel maiimportant client al compa­niei şi cel mai mare consumator deenergie din România.

Piaţa europeană este saturată, cererea mondială este încreştere
Conducerea Alro întrevedea la în­ce­putul anului posibilitatea caîn semestrul al doilea să redeschidă capa­cită­ţile de producţieînchise anterior, lu­cru care nu s-a mai concretizat. Bugetul pe2010 prevedea o dublare a profitului Alro la 56 mil. dolari şi ocreştere a vân­zărilor de 31%, până la 579,6 mil. dolari.
"Piaţa europeană este în cea mai mare parte una saturată,competiţia este foarte mare, la fel ca şi nivelul calitativ.Turnătoriile din vest care nu dispuneau de energie ieftină s-auînchis una după alta când preţurile au scăzut pentru că procesul deproducţie este simplu. Noi ne-am concentrat în ultima perioadă pepro­duse cu valoare adău­gată care sunt mai aproape decon­sumatorul final, iar din această cauză marjele de profit aleAlro au crescut", a precizat Mueller.
Alro şi-a asigurat anul acesta alu­mi­na (materia primă pentruprodu­cerea alu­miniului) prin deschiderea combi­na­tu­lui AlumTulcea, care pro­duce circa 450.000 de tone anual. Chiar dacăpreţul de vânzare al alu­minei către Alro este cel al pieţei,conducerea Vimetco spune că Alro este avantajată prin faptul căactivitatea de apro­vi­zionare este stabilă şi nivelul calitativeste constant, fapt apreciat de clienţii companiei.
"Aşteptările la nivel mondial sunt ca cererea să crească cu 40%până în 2015 pentru că fiecare vrea să reducă consumul de carburantşi se orientează pe materiale mai uşoare, precum alu­mi­niul",spune directorul Vimetco.

Creditul de la BERD uşurează controlul costurilorfinanciare
Alro a semnat recent un contract de refinanţare cu BERD în valoarede 180 mil. dolari despre care conducerea spune că uşureazăcontrolul financiar şi îi oferă stabilitate din acest punct devedere.
"Aveam multiple împrumuturi la multiple bănci pe diferite termene,iar fiecare avea condiţiile proprii. În 2009 băncile erau foartereticente să prelun­geas­că împrumuturile pentru că ele în­seleaveau nevoie de lichidităţi. Ne sim­ţim mai confortabil prinsemnarea acor­dului cu BERD şi Raiffeisen pentru următorii ani",spune Mueller.
Alro a reuşit anul trecut să-şi sal­veze profitul doar ca urmare aîncheierii unor contracte de hedging pe preţul aluminiului care-iasigurau un preţ de vân­zare de 2.546 de dolari pentru ocan­ti­tate de 55.000 de tone. Preţul mediu al aluminiului acoborât anul trecut la 1.667 de dolari pe tonă.
Compania a înregistrat anul trecut o redu­cere a profitului cu 68%,la 78 mil. lei (18,3 mil. euro), în condiţiile redu­cerii cifrei deafaceri cu 28%, la 1,41 mld. lei (332 mil. euro).
Conducerea companiei spune că în acest moment operaţiunile dehedging se fac pe termen mai scurt şi doar în momentele în careconsideră că preţul de pe piaţă este destul de atractiv, iarcompania are un stoc de produse.
Vimetco mai deţine în China două fa­brici de aluminiu care vorproduce anul acesta 760.000 de tone şi care este esti­mată să urceîn 2011 la 850.000 de tone, de circa patru ori mai mare decât cea acombinatului de la Slatina. Vimetco are asigurat în China con­sumulde energie prin propria termo­centrală.
Extinderea operaţiunilor din China a însemnat însă sistareain­ves­tiţiilor anun­ţate în urmă cu câţiva ani pe piaţaromâ­nească, respectiv du­blarea capa­ci­tăţii de producţie acombinatului de la Slatina şi con­struc­ţia în parteneriat cugru­pul Interagro a unei centrale elec­trice care să apro­vizionezeatât Alro, cât şi grupul lui Ioan Niculae.
Alro, o investiţie profitabilă pentru ruşi
Grupul Vimetco (fostul Marco International), controlat de omul deafaceri rus Vitali Maşiţki, a preluat controlul Alro în 2002, înurma unei privatizări controversate, care a fost cercetată deDirecţia Naţională Anti­co­rup­ţie în 2006. Statul a scos în 2002la vânzare un pachet de 10% din acţiunile Alro, care a fostadjudecat de ruşi, după ce aceştia cumpăraseră direct de pe Bursăun pachet de 43% din acţiuni. Preţul plătit statului a fost de doar11,5 mil. dolari. Ulterior, Marco a majorat capitalul Alro cu circa95 mil. euro, investiţia totală ridicându-se la circa 130 mil.euro.
Compania a beneficiat şi de con­trac­te de aprovizionare cu energieieftină, încheiate direct cu Hidroelec­tri­ca şi Nuclearelectrica,obţinând pro­fit în fiecare an de la privatizare încoace. De laprivatizare, ruşii au încasat de la Alro dividende în valoare brutăde peste 300 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO